Постановлението е отменено от зам.-главния прокурор Пенка БогдановаЗам.-главният прокурор Пенка

...
Постановлението е отменено от зам.-главния прокурор Пенка БогдановаЗам.-главният прокурор Пенка
Коментари Харесай

Спряха делото срещу Здравков

Постановлението е анулирано от зам.-главния прокурор Пенка Богданова

Зам.-главният прокурор Пенка Богданова анулира постановлението, с което е формирано наказателно произвеждане против основния проектант на столицата Здравко Здравков. Постановлението от 9 май бе на прокурор Стойчо Ненков от Апелативна прокуратура в София, с което е формирано досъдебно произвеждане за закононарушение по член 296 Наказателен кодекс. Здравков бе негов обект поради отхвърли си да извърши правосъдно решение, което дава зелена светлина за градеж на небостъргач върху градинка в столичния квартал “Стрелбище”.

Богданова е открила, че апелативната прокуратура се е произнесла при неизяснена фактическа конюнктура, което не разрешава да бъде изработен аргументиран извод за това, дали към този момент не е наложено административно наказване за същото действие. Затова Богданова е указала на районната прокуратура да извърши спомагателна инспекция по случая.

Постановлението на прокурор Ненков от 9 май, както и различен негов акт от 11 април, са анулирани и поради позволени основни процесуални нарушавания. Такова е, че макар, че от 9 август 2016 година горестоящ прокурор няма право да указва на обвинител от по-ниска степен да образува досъдебно произвеждане, с разпореждане от 11 април 2018 година, Ненков е разпоредил на районната прокуратура да образува дело. Освен това, макар че от 5 ноември 2017 година в акта за формиране на досъдебно произвеждане не се показват имената на лицето, а единствено закононарушението, с постановлението от 9 май 2018 година, той е образувал делото против съответен човек – Здравков.

Тези пропуски слагат въпроса дали апелативният прокурор познава задълбочено настоящото законодателство. Предвид това, Богданова е изпратила копие от постановлението си на административния началник на АП София с цел да реши дали да направи предложение за изключително атестиране на Ненков. То се прави при данни за трайно утежняване на качеството на работа на магистрата.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР