Постановката „Катерина Измайлова“ на Пловдивската опера гостува в Народния театър

...
Постановката „Катерина Измайлова“ на Пловдивската опера гостува в Народния театър
Коментари Харесай

Сталин, Шостакович и Катерина Измайлова - близка среща с един шедьовър

Постановката „ Катерина Измайлова “ на Пловдивската опера гостува в Народния спектакъл " Иван Вазов " на 22 февруари 2019 година
Диригент на творбата е Диан Чобанов, а за реализацията на спектакъла се е погрижила Вера Немирова.
Дмитрий Шостакович написва операта „ Леди Макбет от Мценска губерния “ на 26 години. Тя е сложена е на сцената на Малий Театър в Ленинград (Санкт-Петербург) на 22 януари 1934 година Сюжетът на операта е върху произведение на съветския публицист Николай Лесков.
През 1936 година Сталин персонално гледа спектакъла с членове на Политбюро и по-късно не разрешава музикалното произведение. „ Катерина Измайлова “ и през днешния ден минава за скандална опера. На руска сцена тя се появява още веднъж едвам след гибелта на Сталин. Оригиналното заглавие е сменено с „ Катерина Измайлова “ и с новата редакция на Шостакович се извършва през 1962 година в музикалния спектакъл „ Станиславски и Немирович-Данченко “ в Москва.
За първи път операта „ Катерина Измайлова “ е сложена на наша сцена в Русе през 1965 година За премиерата в България идва персонално Шостакович. Произведението е сложено в Русенската национална опера от Евгени Немиров, а сегашната режисура на Държавна опера Пловдив е дело на неговата щерка – режисьорката Вера Немирова. Драматург на плана е нейната майка – Соня Немирова, солистка на пловдивската опера.
Операта наподобява скандална освен поради сцените на полово привличане на героите и насилието. Режисьорката Вера Немирова не е икономисала нищо от характера на героите, тя е оставила на публиката да реши положителното и злото в любовта, изневярата, пристрастеността, ревността, убийството, по този начин, както самият Шостакович не си е разрешил да постави героите си и самата Катерина в общоприетите морални рамки. Това е и повода Сталин да забрани тази опера – в нея той не разкрил позитивни герои. Може би и вие няма да можете да извършите своя избор. В музикалния филм „ Леди Макбет от Мценска околия “ през 1966 година играе Галина Вишневская, солистка на Болшой спектакъл, брачна половинка на не по-малко известния виолончелист и диригент Мстислав Ростропович. Двамата международно известни музиканти и дисиденти са лишени от руско поданство.
Струва си да видите гостуването на „ Катирина Измайлова “ на сцената на Народния спектакъл „ Иван Вазов “ на 22 януари тази година. Това е освен късмет да видите прелестната продукция на Държавната опера – Пловдив в един от най-силните й сезони и когато градът е европейска столица на културата. Това е опция да видите добре селекциониран екип от солисти, красивата и трагична режисура на режисьорката Вера Немирова, която живее и работи в Германия, чудесното осъществяване на Марияна Панова и високо професионалното осъществяване на хора под диригентството на Драгомир Йосифов.
Ще имате извънреден късмет да изпитате наслаждение от този автентичен прочит на творчеството на забележителния Дмитрий Шостакович. Любопитно е, че към края на живота си, композиторът споделя персонален спомен от инцидентно следен от него трагичен вербален конфликт сред Сталин и Георги Димитров, след който Димитров умира. В историята има доста мистичност, аналогии, извлечение от действителността и безконечното.

Художник на постановката „ Катерина Измайлова “ - е Димана Латева, а пластика е дело на Силвия Томова. Диригент на хора - Драгомир Йосифов, концертмайстор - Виеслав Новак. Ролите са поверени на Марияна Панова/ Мария Цветкова – посетител, Пламен Бейков – посетител, Александър Баранов – посетител, Димитър Зашев – посетител, Георги Султанов – посетител, Светлана Иванова, Марк Фаулър, Евгений Арабаджиев, Владимир Ников, Борис Кучков, Борислав Филипов, Александър Носиков, Михаела Берова – посетител, Цветанка Ангелова, Станимира Манолова, Живко Пейчев, Стефан Толумбаджиев, Райко Пантелеев; Димитър Божанов, Сероп Йозгатлян, Цветан Цветков, Август Методиев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР