Посрещането на този светъл християнски празник да бъде свързано и

...
Посрещането на този светъл християнски празник да бъде свързано и
Коментари Харесай

Президентът Радев: Няма основание да се бавят промените в изборните правила

Посрещането на този ярък християнски празник да бъде обвързвано и с вярата да възродим нашата религия в личните сили, тъй че да възродим страната на духа, за която всички мечтаем от дълго време. Да не забравяме, че през днешния ден е интернационален ден на труда и на работническата взаимност и от уважението към труда зависи справедливостта в едно общество. В доста райони в България и в доста специалности трудът е подценен. Това сподели президентът Румен Радев по време на визитата си в Първомай по случай празника на града и откриването на Майските културни тържества.

Общество, в което пътят към триумфа минава не през труда и усърдието на хората, а през корупцията и клиентелизма, е обречено на непрекъсната рецесия и незадоволеност. Трябва с общи старания да работим това да бъде преодоляно, посочи президентът.

Конституционната отговорност на президента е да назначи служебно държавно управление едвам в случай че партиите в Народното събрание не съумеят да сформират постоянно държавно управление. Днес е значим ден за Българска социалистическа партия, която напълно справедливо получи третия мандт, поради своето трето място на изборите. Надявам се, че българските социалисти ще оползотворят тази опция в опит да сформират кабинет на демократичната опция дружно с другите партии, които показват упованията на хората за смяна. Това го чакат гласоподавателите вляво и всички демоктрати, съобщи Радев.

Доживяхме ГЕРБ да приканва президента Радев да наложи несъгласие. Нечувано, невиждано. Честните избори са приоритет. Правителството на Борисов прекомерно дълго бавеше машинното гласоподаване, прекомерно дълго пречеше на българите в чужбина да гласоподават, прекомерно дълго бяхме европейски рекордьор по недействителни бюлетини. Няма съображение да се бавят измененията в изборните правила. Искам да благодаря на всички виновни народни представители и на моя екип за експедитивната работа, съобщи президентът.

„ Инсинуациите, че президентът избира ЦИК и придобива някакви права над нея, са евтина агитация. И преди, и в този момент президентът не избира, а назначава с декрет членовете на ЦИК, посочени от Народното събрание. Като президент по този новия закон и преди не мога нито да посоча, нито да избера който и да било за член на ЦИК. Това е отговорност на парламентарните групи, които предлагат и ръководителя, и заместниците и секретаря на ЦИК. Разликата е в публичните съвещания. По новия закон те ще се организират не в Народното събрание, а в президентската институция. Така беше по закон и до 2014 година Няма никаква драма, а просто евтини спекулации “, съобщи Радев.

На въпрос ще се оправи ли новият състав на ЦИК за възможни избори през лятото, Радев съобщи: „ Не мога да пояснявам, длъжни са да се оправят. Затова работя толкоз бързо. Ако има предварителни избори, с цел да се оправят, би трябвало тази нова ЦИК да встъпи в своята роля от първия ден след разпускането на Народното събрание. Това е залогът за триумф ".

На въпрос по кое време би насрочил избори, той съобщи: „ Това не зависи от мен, а от хода на конституционната процедура за сформиране на държавно управление. Чакаме развоя, всичко ще се реши тази седмица ".
https://www.facebook.com/btvnews/videos/460711451899846
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР