Посрещаме Гергьовден с положителни емоции и солидно количество козунаци, останали

...
Посрещаме Гергьовден с положителни емоции и солидно количество козунаци, останали
Коментари Харесай

3 неща, които можем да приготвим с изсъхналия козунак

Посрещаме Гергьовден с позитивни страсти и солидно количество козунаци, останали след Великденските празници. Козунакът е обичаен сладостен самун, известен освен у нас, само че и във всичките ни съседки – Румъния, Сърбия, Македония и Гърция. Ако сте заложили на такива, приготвени с натурални артикули, то те напълно естествено нямат дълъг период на валидност и стартират да изсъхват. Но това не е безусловно неприятна вест!

Ето 3 хрумвания, с които можете да им вдъхнете нов живот и да разгърнете кулинарните си умения, даже и да се напълно начинаещи в кухнята:
Крем карамел
Необходимите артикули:

100 г карамелизирана захар*
изсъхнал козунак
800 мл прясно мляко
 4 – 5 яйца
 1 ч.ч. захар
ванилия

*Карамелизирате 100 г захар, както за за приготвянето на елементарен крем карамел – карамел се получава, когато захарта се разтопи и придобие златист цвят, не е нужно да чакате, до момента в който стане кафява.  

Десертът би трябвало да се подготвя в тава или форма за кекс, а не в десертни купички. Върху захарта нареждате части козунак, само че внимавайте да не са прекомерно дебели, с цел да могат да се напоят. Дебелина от 1 –1,5 см е идеална.

След това разбивате с яйцата и захарта, а след това добавяте ванилията и млякото. Изсипвате течността върху козунака и оставяте да престои 15 – 20 минути, с цел да сте сигурни, че е попил задоволително. След това го печете в авансово загрята фурна на 160 – 180 градуса, до момента в който придобие розов цвят. Обикновено лишава към час. Накрая чакате да изстине и обръщате тавата/формата. Вече е готово за сервиране!

Още едно вкусно прелъщение на идната страница...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР