Посредници печелят пари, тъй като руският суров петрол намира непреки

...
Посредници печелят пари, тъй като руският суров петрол намира непреки
Коментари Харесай

Врата в полето ли са западните санкции срещу руския петрол

Посредници печелят пари, защото съветският недопечен нефт намира непреки пътища към европейския пазар, настояват политици и представители на промишлеността, пишат от Politico.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгласи зависимостта на Европа от съветския петрол и газ за " история ".

Но други - от висши украински чиновници до членове на Екологичен потенциал и представители на промишлеността - настояват, че тази глава от историята към момента се написа.

Те споделят, че обилни количества съветски въглеводороди, изключително нефт, към момента се придвижват около глобите и на европейския пазар, печелейки заплащания, които финансират военната машина на Владимир Путин.

" През 90-те години на предишния век имах другар в Ню Йорк, който се оплакваше, че хлебарки влизат в жилището му през всяка свободна дупка - тъкмо това прави Русия с силата си ", споделя пред Politico Олег Устенко, стопански консултант на украинския президент Володимир Зеленски. " Трябва да изправим тези дупки, с цел да спрем Русия да получава тези кървави пари, които употребява, с цел да финансира военната машина, която унищожава страната ни и убива народа ни. "

Сложната мрежа от транспортни компании, носещи знамената на неразгадаеми офшорни юрисдикции, прибавя още един пласт мистерия; някои от тях са упреквани, че оказват помощ на Русия да скрие произхода на износа си на недопечен нефт, употребявайки разнообразни средства.

" За разлика от тръбопроводния газ, пазарът на нефт е световен. Системите за замяна и нетиране, както и смесването на разновидности са нормална процедура ", споделя Михаил Ходорковски, изтъкнат критик на Путин в заточение и някогашен основен изпълнителен шеф на петролния и газов колос ЮКОС.

" Резултатът от ембаргото е доста нарастване на съветските транспортни разноски, доста преразпределение на приходите в интерес на медиаторите и известна спомагателна отстъпка заради стесняването на пазара на купувачите. "

Обходни пътища за суровия нефт?

Европейски Съюз значително забрани съветските изкопаеми горива след нахлуването в Украйна през февруари 2022 година, с изключения наограничени количества недопечен петрол по тръбопроводи, тръбопроводен газ, полутечен природен газ (LNG) и нефтопродукти.

Но огромни количества съветски недопечен нефт - по-голям източник на доходи от газа - към момента се доставят на международните пазари, което кара някои специалисти да подозират, че те си проправят път към европейския пазар през задния вход.

" След въвеждането на глобите количествата недопечен нефт, които Русия изнася, остават повече или по-малко постоянни ", споделя Саад Рахим, основен икономист в международната компания за търговия със първични материали Trafigura. " Възможно е съветският нефт към момента да се продава на Европейски Съюз и западните страни посредством медиатори. "

" Как може една страна да понижи производството си и по едно и също време с това да усили износа си? Има нещо изцяло непоследователно в цифрите и това противоречие основава съмнения, че глобите се заобикалят ", сподели Белами.

Говорител на Комисията съобщи, че тя работи за превъзмогване на пропуските в санкционните режими и е назначила някогашния дипломат на Европейски Съюз в Съединени американски щати Дейвид О`Съливан за специфичен делегат, претрупан с битката със заобикалянето на глобите. Длъжностното лице също по този начин уточни, че цитираните от Белами данни за азербайджанските петролни транзакции, които са най-скорошните обществено налични, " са осъществени преди влизането в действие на глобите, тъй че там не става въпрос за заобикаляне на глобите ".

" Азербайджан не изнася съветски нефт за Европейски Съюз по тръбопровода БТД ", съобщи Айхан Хаджизада, представител на външното министерство на страната, като добави, че въпреки " Азербайджан да продължава да употребява целия несанкциониран нефт, без значение от източника ", той " остава зает да прави своите интервенции по доставка и търговия с най-голямо внимание и усърдие, в сходство със съответните закони и разпореждания ".

Вербовъчна разработка и преди е била принудена да отхвърля, че по тръбопровода БТД се придвижва съветски нефт, а данните, следени от Politico за доставките на недопечен нефт от Джейхан, демонстрират неотдавнашен спад в размера на износа за Европейски Съюз - от към 3 млн. тона месечно (около 700 000 барела на ден) при започване на 2022 година до към 2 млн. тона месечно през тази година.

Хитри интервенции

В същото време обаче Турция удвои директния си импорт на съветски нефт през предходната година и отхвърли да наложи наказания върху съветския недопечен нефт, макар че по едно и също време с това предлага военна и филантропична поддръжка на Украйна.

В края на предходната година финландският Център за проучване на енергетиката и чистия въздух (CREA) предизвести, че " се обрисува нов маршрут за съветския нефт към Европейски Съюз през Турция, която е все по-важна дестинация за съветския недопечен нефт ", където той се преработва в петролни артикули, които не са обект на наказания, и се продава по-нататък.

" Разполагаме с задоволително доказателства, че някои интернационалните компании купуват рафинирани артикули, създадени от съветски нефт, и ги продават на Европа ", споделя Устенко, консултант на Зеленски. " Това е изцяло законно, само че изцяло аморално. Това, че е позволено, не значи, че не би трябвало да вършим нищо по въпроса ".

В понеделник английската неправителствена организация Global Witness разгласява отчет, съгласно който съветският нефт непрекъснато се продава на цени, надалеч надвишаващи ограничаването от 60 $, наложено от страните от Г-7 през декември предходната година.

" Фактът, че съветският нефт продължава да се движи по света, е характерност, а не неточност на западните наказания ", съобщи Май Роснер, активистка на акцията, работила по отчета. " Правителствата предложиха на промишлеността за изкопаеми горива необятно отворена задна врата, а търговците на първични материали и огромните петролни компании се възползват от тези малки врати, с цел да продължат да работят както нормално. "
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР