Посредникът на ООН в спора за името между Македония и

...
Посредникът на ООН в спора за името между Македония и
Коментари Харесай

Македония ще опита днес да съживи преговорите за името с Гърция

Посредникът на Организация на обединените нации в разногласието за името сред Македония и Гърция ще се срещне с договарящите от двете страни в Брюксел в опит официално да съживи разговора, зарязан от 11 години. Спорът блокира Скопие по пътя към НАТО и Европейския съюз.

Според македонски издания никой не чака съответно предложение на тази дата, само че подновяването на диалозите се приема като позитивна стъпка. Гръцки медии, представени от електронните издания " Локално " и МКД, писаха, че съгласно някои " спекулации " е допустимо въпреки всичко Нимиц, който през днешния ден ще вечеря с договарящите, а на следващия ден ще организира " работна среща " с тях ", да опита да ги сплоти към дадена концепция. От друга страна подобен сюжет е малко евентуален, защото първоначално е нужно да се разгласят позициите на държавните управления и на тази база да се мисли за хрумвания.

Преговарящите Васко Наумовски и Адамантиос Василиакис трябваше да се срещнат на 20 или 21 ноември, само че събитието се отсрочи по " механически аргументи ", които не бяха оповестени.

Преди няколко седмици македонският външен министър Никола Димитров - който е и някогашен договарящ в разногласието за името - сподели, че име се пази не от площади, а единствено с мъдрост и че няма да допусне решение, накърняващо македонската еднаквост. От друга страна той беше внимателен в оценката си за това дали би трябвало да има референдум за името, откакто се реализира съглашение, припомняйки, че сходна стъпка е " част от предизборните стратегии " на множеството партии.

Според гръцкия му сътрудник Никос Коцияс " би трябвало да се откри компромис за настояването, с цел да се отвори път на Македония към Европейски Съюз и другите организации, към които желае да се причисли. " По думите му, обратно на това, което счита Скопие през последните десетилетия, " не е допустимо " да се продължи напред без контракт с Гърция.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4615)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР