Посолството на САЩ в България съобщи, че Военновъздушните сили на

...
Посолството на САЩ в България съобщи, че Военновъздушните сили на
Коментари Харесай

САЩ ни подаряват два изтребителя F-16

Посолството на Съединени американски щати в България заяви, че Военновъздушните сили на страната имат намерение да дават на Българските военновъздушни сили два изведени от употреба самолета F-16, откакто получат утвърждение от Конгреса на Съединени американски щати.

По молба на българското държавно управление тези два самолета ще бъдат предоставени според Програмата за отбранителни продукти с отпаднала нужда (EDA) на Министерството на защитата на Съединени американски щати, с цел да бъдат употребявани от като помощни средства за образование и общо запознаване на българските Военновъздушни сили с техниката.



Съобщението, публикувано довечера, е по отношение на визитата на помощник-държавния секретар по политико-военните въпроси Рене Кларк Купър, който през днешния ден бе българските авиационни бази в Граф Игнатиево и Безмер, както и образователния полигон "Ново село ".

Сделката от предходната година за осем изтребителя F-16 Блок 70 е избрана като значима стъпка към модернизацията на българските въоръжени сили и обезпечаване на " огромни запаси за взаимната ни задача за застраховане на сигурността в Черноморския район ". Посолството отбелязва, че през последните две години има над 170 взаимни начинания, задълбочава се партньорството в защитата, с помощта на което е обезпечено образование в Съединени американски щати за над 5000 български военнослужещи, както и над 50 милиона $ американски вложения за възобновяване на българските военни уреди.

Програмата Excess Defense Articles (EDA) на министерството на защитата на Съединени американски щати се занимава с предаване на съоръжение и въоръжение на задгранични държавни управления или интернационалните организации, само че това става с утвърждение на Конгреса за фискалната година, в която се прави този трансфер. Въпросът е, че нормално става дума за продажба при занижени цени (в рамките сред 5 и 50% от стойност на нов продукт) или за подаяние, само че и то би трябвало да е остойностено и да се впише във финансовите доклади на министерството, написа Дневник.

От известието на посолството на Съединени американски щати не излиза наяве дали предаването на двата самолета ще е допустимо през новата фискална година в Съединени американски щати, която стартира на 1 октомври. Законът дефинира, че въпреки това да се употребява за рационализация на партньорски страни, EDA не трябва да води до негативно влияние за американската софтуерна и индустриална база, нито да понижава опциите Съединени американски щати да продават ново или използвано съоръжение на оферти адресат.

Разходите по пакетирането, превозването и - в случай че се наложи - преоборудването на оборудването/въоръжението по EDA се поемат от получаващата страна. При подаяние получаващата страна би трябвало да подпише съглашение, ограничаващо опцията дареното да бъде трансферирано на различен (т.нар. краен потребител) и даване на Съединени американски щати "правото първи да получат приходите от каквато и да е продажба " на дареното.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР