Посолството на САЩ приветства предприетите напоследък действия на българското правителство

...
Посолството на САЩ приветства предприетите напоследък действия на българското правителство
Коментари Харесай

Посолството на САЩ поздрави властите за мерките срещу злонамерените руснаци

Посолството на Съединени американски щати приветства подхванатите в последно време дейности на българското държавно управление за отбрана на независимостта и суверенитета на страната против злонамерено въздействие, се споделя в известие на дипломатическото посланичество.

Посолството отбелязва както известието от 24 януари за експулсирането на двама чиновници в съветското посолство за шпионаж, по този начин и повдигнатите предходния ден против трима съветски жители обвинявания за опит за предумишленото ликвидиране на предприемача Емилиян Гебрев. Двамата дипломати имат 48 часа да изоставен страната откакто са предавали сведения - държавна загадка, свързани с провеждането на избори в България и с енергийната й сигурност. Случаят с опита за отравянето на Гебрев и още двама души през 2015 година пък се свързва с опита за отравяне на Сергей Скрипал в Солсбъри през 2018 година

Подкрепяме дълготрайните старания на институциите, участващи в следствието и в разкриването на нарушавания на българското законодателство. България е мощен съдружник в НАТО и сътрудник в границите на Европейски Съюз и има неотменимо право да дефинира личното си бъдеще, се споделя в известието.

Посолството на Съединени американски щати в София обръща внимание " на появилите се неотдавна безапелационни сведения за поредност от злонамерени дейности от страна на представители на съветското държавно управление на българска територия, които доведоха до експулсирането на трима чиновници в съветското посолство и отнемането на визите на други двама по съмнения в шпионаж в последните четири месеца ".

Посолството на Съединени американски щати декларира, че " държавното управление на България е показало доказателства за подпомагани от Русия злонамерени действия, реализирани на територията на България в продължение на години. Както българските следователи изясняват в прессъобщение от декември 2019 година, неколцина от съветските сътрудници, виновни за случая с отравянията в България, са били забъркани в други злонамерени действия в Европа ", приключва известието на дипломатическата задача.

Русия разгласи по-рано през днешния ден по проблема с дипломатите, че си резервира правото на ответни дейности.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР