Посолството на САЩ в България приветства предприетите напоследък действия на

...
Посолството на САЩ в България приветства предприетите напоследък действия на
Коментари Харесай

САЩ хвали България за защита на независимостта и суверенитета от Русия

Посолството на Съединени американски щати в България приветства подхванатите в последно време дейности на б ългарското държавно управление за отбрана на независимостта и суверенитета на страната против злонамерено въздействие , написа в своя позиция американското посолство.

Послоството добавя, в това число известието от 24 януари за експулсирането на двама чиновници в съветското посолство за шпионаж и това от 23 януари за повдигнати обвинявания за опит за преднамерено ликвидиране против трима съветски жители ,

Посолството на Съединени американски щати в София обръща внимание на появилите се неотдавна безапелационни сведения за поредност от злонамерени дейности от страна на представители на съветското държавно управление на българска територия, които доведоха до експулсирането на трима чиновници в съветското посолство и отнемането на визите на други двама по съмнения в шпионаж в последните четири месеца .

Правителството на България показа доказателства за подпомагани от Русия злонамерени действия , реализирани на територията на България в продължение на години. Както българските следователи изясняват в прессъобщение от декември 2019 година, неколцина от съветските сътрудници , виновни за случая с отравянията в България, са били забъркани в други злонамерени действия в Европа .

Подкрепяме дълготрайните старания на институциите, участващи в следствието и в разкриването на нарушавания на българското законодателство. България е мощен съдружник в НАТО и сътрудник в границите на Европейски Съюз и има неотменимо право да дефинира личното си бъдеще , разяснява посолството на Съединени американски щати в България.
 България изгони двама съветски дипломати Обновена
България изгони двама съветски дипломати

Дипломатите имат 48 часа да изоставен страната ни

Англия и Канада също поддържат България , оповестява БГНЕС. " Следим с интерес изказванията на българския основен прокурор и информацията, предоставена от Министъра на външните работи на Република България, по отношение на спомагателните обстоятелства за съветския шпионаж на територията на България ", се споделя в позицията на посолството на Обединеното кралство.

" Обединеното кралство продължава да поддържа съществуващата самодейната позиция на България за противопоставяне на непознати зловредни дейности , които подкопават нейния суверенитет . Обединеното кралство поддържа стъпките, подхванати от българските управляващи , с цел да отговорят на тази опасност и да защитят своите жители, територията и националната си сигурност ", се акцентира в позицията.

Канадското посолство , отговарящо за България, Румъния и Молдова разяснява, " загрижени сме от появилата се информация за нови дейности на съветския шпионаж в България . Канада поддържа дипломатическите и правни ограничения, оповестени от българските управляващи на 23 и 24 януари, за да отговори и да се отбрани от външни действия, които подкопават суверенитета на България и заплашват сигурността и сигурността на българските жители ".
 Константин Косачев: Русия би трябвало да отговори на България
Константин Косачев: Русия би трябвало да отговори на България

Това съобщи Константин Косачев, ръководителят на Комисията по външна политика към Съвета на федерацията

Припомняме, Руският дипломат Анатолий Макаров получи протестна нота от министъра на външните работи Екатерина Захариева , откакто беше привикан в Министерството на външните работи като представителя на Москва с най-голям сан.

По-рано, българската прокуратура разгласи, че има данни за осъществена шпионска активност на територията на България.

На 28 октомври от прокуратурата оповестиха, че първи секретар от посолството на Русия е работил като разузнавач в България от съвсем една година, след което Министерство на външните работи го разгласи за " личност нон грата " и даде период за напускането на страната.

През декември, Москва предприе реципрочна мярка , като връчи нота на българския дипломат в Русия Атанас Кръстин.
 България обича да бъде шпионирана от Москва, уверен Соломон Паси
България обича да бъде шпионирана от Москва, уверен Соломон Паси

Гоненето на дипломати - просто пинг-понг, Путин бил признателен на страната ни

Председателят на придвижване " Русофили " Николай Малинов бе упрекнат в шпионаж в интерес на непозната страна в аферата, която бе разкрита от прокуратурата през август месец.

Освен Малинов други обвинени няма, само че по следствието бе разпитан и някогашният основен редактор на опозиционния вестник " Дума " Юрий Борисов и други лица от придвижването.

Освен това на двама руснаци бе наложена възбрана за влизане в страната - на банкера и издател Константин Малофеев и на някогашния ръководител на Руския институт за стратегически проучвания Леонид Решетников .

Вчера от прокуратурата също оповестиха, че са повдигнали обвинявания на трима съветски жители за отравянето на Емилиян Гебрев, сина му Христо и шефа на сдруженията на Гебрев.

На тримата руснаци са издадени Европейски заповеди за арест, като те са пуснати и в Интерпол за търсене с алена бюлетина. Последва и реакция от страна на представителя на съветското Министерство на външните работи .

През 2018 година България не изгони съветски дипломати от страната си , когато над 20 страни прогониха съветски дипломати от своята територия поради случая " Скрипал ".
 В Москва: Ситуацията с съветските дипломати в България е зрелище
В Москва: Ситуацията с съветските дипломати в България е зрелище

" София наподобява глуповато "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР