Посолството на Руската федерация организира на 9 септември Изложба 75

...
Посолството на Руската федерация организира на 9 септември Изложба 75
Коментари Харесай

МВнР към Русия: 9 септември донесе половин век репресии за България

 Посолството на Руската федерация провежда на 9 септември " Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма ". По този мотив външното ни министерство съобщи, че поучава съветското посолство да не заема позиция в поддръжка на съмнителна историческа теза ( " избавление " ), която привилегирова единствено някои политически среди в България, защото е интервенция във вътрешнополитическия спор в страната ни.

" Без да отхвърляме приноса на Съюз на съветските социалистически републики за разгрома на нацизма в Европа, не би трябвало да си затваряме очите, че щиковете на Съветската войска донесоха на народите в Централна и Източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развиване и изолираност от динамичността на процесите в развитите европейски страни ", написа Министерство на външните работи в своя позиция.

Министерство на външните работи декларира, че 9 септември и неговите последствия би трябвало да останат притежание на историците и историческата просвета, с цел да получат цялостна и точна оценка за въздействието върху развиването на България през 20-и век.

В позицията се показва още, че " от позиция на интернационалното право обстоятелствата са ясни: деветосептемврийският прелом е директна последица от оповестяването на война на България от страна на Съюз на съветските социалистически републики на 5 септември 1944 година и последвалото нахлуване на руски войски на територията на неутрална по отношение на Съюз на съветските социалистически републики България ".

" Съюз на съветските социалистически републики афишира война на България, когато на власт преди малко е пристигнало ново демократично  държавно управление, оповестило се за преустановяване на връзките с нацистка Германия и удостоверило позицията на неутралитет на Царство България по отношение на Русия. Следва краткотрайна окупация на България от Съюз на съветските социалистически републики и Съюзниците, която официално се управлява от представители на обединението, само че де факто се упражнява извънредно посредством руското военно наличие ", се показва в позицията на външното ни министерство.

" Дългосрочните последствия за България са същите, каквито и за останалите страни от Източна Европа, попаднали в руската зона на въздействие - 45 години ръководство на тоталитарен режим, опиращ се на болшевишко-ленинския вид на комунистическата идеология, “ се заключава в позицията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР