Посолството на Русия в София отбеляза днес Деня на дипломата

...
Посолството на Русия в София отбеляза днес Деня на дипломата
Коментари Харесай

Посолството на Русия в София отбеляза днес Деня на дипломата

Посолството на Русия в София означи през днешния ден Деня на дипломата с полагане на венци пред паметника на граф Игнатиев в Докторската градина в София.

Извънредният и пълномощен дипломат Анатолий Макаров акцентира огромната роля, която Игнатиев е изиграл при подписването на Санстефанския кротичък контракт.

Руският посланик акцентира, че Общинският съвет на София още през 1903 година взема решение за изграждане на монумент на граф Игнатиев в София, само че то досега към момента не е изпълнено
На въпрос по отношение на опцията за реализиране на посещаване на президента Владимир Путин и на министъра на външните работи Сергей Лавров в България, дипломат Макаров изясни, че съветският президент е посетил страната за последно през 2008 година и евентуално е пристигнало време да бъде осъществена още една негова аудиенция тук. Той акцентира, обаче, че сходно посещаване би трябвало да бъде добре квалифицирано с подписването на съответни съглашения и планове, с цел да има смисъл.



Относно вероятно посещаване на Лавров, Макаров сподели, че такава опция се разисква.

Във връзка с изгонването на съветски дипломати, упрекнати в шпионаж и възможна реакция от страна на Москва, Макаров изясни, че в интернационалната дипломатическа процедура работи правилото на взаимност и страната му евентуално ще предприеме ответни стъпки.
На въпрос дали България е фронтова страна в връзките сред Русия и Америка, той съобщи изрично, че не се намираме в положение на война и Русия не води война с никого за територията на България, а Черно море е „ море на дружбата ".

Единственото, към което Москва се стреми, е да реализира тук свои планове, които са стопански преференциални и за двете страни, както вършат това и Съединени американски щати.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР