Посолството на Русия в България продължава да следи обсъждането у

...
Посолството на Русия в България продължава да следи обсъждането у
Коментари Харесай

Руското посолство предлага на делегацията ни в Украйна да посети ДНР и ЛНР

Посолството на Русия в България продължава да следи разискването у нас във връзка с изпращането на военна помощ за Украйна. Това се споделя в информация от седмичния брифинг на задачата на РФ, оповестена на страницата на посолството във " Facebook ".

От съветското дипломатическо посланичество декларират, че разчитат страната ни да прави оценка всички отрицателни последствия на такава стъпка за по-нататъшните руско-български връзки.

" Обърнахме внимание на желанието на обособени представители на ръководещата в страната коалиция да посетят Киев за да се убедят персонално, че е належащо да доставят Украйна с летални оръжия. За да получат справедлива информация за протичащите в Украйна събития бихме предложили на представителите на българската делегация да пообщуват също по този начин и с формалните лица на Донецката и Луганската Народни Републики - да научат тяхното виждане на обстановката, да чуят тяхната история за аргументите на спора и отношението на украинската власт към в миналото лично население. Убедена съм, че в случай че българската страна има такова предпочитание, няма да е мъчно да се провежда подобен контакт ", декларира съветския дипломат Елеонора Митрофанова.

В рамките на седмичния брифинг е коментирана и обстановката с доставките на съветския газ в България. " Въпреки всички вражески стъпки, направени против Русия, нашата страна до момента е оставала благонадежден сътрудник на България. Добросъвестно е изпълнявала отговорностите си по отношение на газа, в това число и обезпечаване на спомагателни размери, когато София имаше потребност от тях и ни молеше за помощ. Да припомня, че за финален път това беше през лятото предходната година ", отбелязва Митрофанова.

По думите й все пак България се е включила към страните, които са решили да приложат по отношение на Русия " способи на прям шантаж и рекет ". Елеонора Митрофанова показва, че съветските валутни активи са били нелегално блокирани, което лишава РФ от достъпа до получаваните за газ средства. " Тоест в действителност от Русия желаеха да продължава да доставя газ гратис. Така, западните клиенти не са оставили на " Газпром " различен излаз, с изключение на да им предложи да продължат да заплащат с рубли за " синьото гориво ", като се резервира предходната цена и другите условия на настоящите контракти ", акцентира тя.

Митрофанова добавя, че новият механизъм на заплащанията за доставения от " Газпром износ " газ допуска идващ логаритъм. Тя изяснява, че " Газпромбанк " задгранични купувачи откриват специфични сметки във валута и в рубли - покупател заплаща за газа с валута, по-късно " Газпромбанк " продава валутата на Московската борса и трансферира рублите на втората сметка на купувача за по-нататъшно извършване на отговорностите към " Газпром износ ", след което се прави газовата доставка. Според нея в действителност за контрагентите на " Газпром " нищо не се трансформира, като цената на " синьото гориво " остава същата. Не се появявали и медиатори по веригата.

" Специално наблягам, че настоящият от 1 април т.г. нов ред за заплащания е въведен като нужна мярка в отговор на противозаконните наказания против Русия, наложени от редица западни страни, в това число и от България ", акцентира Митрофанова.

Във връзка със обстановката в Украйна все още от посолството означават: " Все още е сложна обстановката към мариуполския цех " Азовстал ", където се барикадираха няколко хиляди националисти. Президентът на Русия заповяда да не се прави взлом на обекта с цел да се избегнат загуби измежду персоналния състав на съветските Въоръжени Сили, както и с цел да се резервира животът на държаните там като " жив щит " мирни поданици на Мариупол ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР