Посолството на Република България в Скопие организира петдневна кампания за

Посолството на Република България в Скопие организира петдневна кампания за ...

Над 300 младежи от Македония напират да учат медицина у нас.

Посолството на Република България в Скопие организира петдневна кампания за подаване на документи за кандидатстване в български висши учебни заведения на младежи от Република Македония. От 16 до 20 юни 198 младежи подадоха документи за кандидатстване на място в дипломатическата мисия.

При кои направления във висшето образование трябва да се намали приемът и финансирането?

Документи на чуждестранни младежи от български произход и/или граждани на Република Македония ще бъдат приемани и в София на 5 и 6 юли в сградата на висше транспортно училище „Тодор Каблешков“. Очаква се в рамките на тази кампания документи да подадат още около 130 кандидат-студенти.

Кои са най-желаните специалности у нас сред чуждестранните кандидат-студенти?

Студентите, обучаващи се по тези две постановления, получават месечна стипендия в размер на 150 лева през първата година на обучение, а при успех над 4.00 тази стипендия се запазва и за следващите етапи на следването. Предпочитаните от кандидат-студентите специалности са „медицина“ и „дентална медицина“.

Актуализират списъка със защитените специалности и направления

Дипломатическата ни мисия в Скопие организира и безплатни курсове за подготовка на кандидат-студентите от Република Македония по български език и история по линия на Националната програма „Роден език и култура зад граница“ на Министерството на образованието и науката. В курсовете участваха над 200 младежи.
 

Източник: dariknews.bg