Посочвайки, че не съжалява за предложената от него пенсионна реформа,

...
Посочвайки, че не съжалява за предложената от него пенсионна реформа,
Коментари Харесай

Дали Макрон може да е като Едит Пиаф? Не съжалява за пенсионната реформа, въпреки протестите

Посочвайки, че " не съжалява " за препоръчаната от него пенсионна промяна, той добави, че желае да усъвършенства напрегнатите връзки с профсъюзите и да ги включи повече в бъдещи промени по тематики, в това число преквалификация за тези, които заемат тежки работни места. " Мислите ли, че ми харесва да върша тази пенсионна промяна? Не! ", сподели Макрон в изявление за френските медии. " Но няма 100 метода за балансиране на сметките... тази промяна е нужна. "

 

" Можех да замета праха под килима, както направиха мнозина президенти преди мен ", означи Макрон, акцентирайки, че пенсионната система към този момент не е уравновесена и броят на пенсионерите би трябвало да доближи 20 милиона до 2030 година " Правя го от възприятие за отговорност. " Докато държавното управление прокарваше в Народното събрание пенсионната промяна, митингите против законопроекта, удължаващ възрастта за пенсиониране с две години до 64 години, събра големи, мирни тълпи на манифестации, проведени от синдикатите.

 

След решението на държавното управление да заобиколи гласуването му в Народното събрание през предходната седмица, спонтанните митинги в Париж и на други места доведоха до подпалване на кофи за отпадък и барикади всяка вечер на фона на конфликти с полицията.

Протестиращи в сряда блокираха гари в южните градове Ница и Тулуза. Това, наред с непрекъснатите стачки, които засягат петролните депа, публичния превоз и сметосъбирането, съставлява най-сериозното предизвикателство пред престижа на президента центрист след протеста на " жълтите жилетки " преди четири години.

 

Профсъюзите оповестиха още един народен ден на стачки и демонстрации в четвъртък.

Макрон сподели, че това, което той назова " рисково принуждение ", е недопустимо, само че той почита правото на мирни митинги. Не се плануват нито промени в държавното управление, нито предварителни избори, а по-скоро опит за връщане на самодейността с ограничения за по-добро включване на жителите и синдикатите във вземането на решения, показаха политически водачи от лагера на Макрон.

 

Докато опозицията прикани Макрон да уволни своя министър председател Елизабет Борн, която беше в челните редици на пенсионната промяна, Макрон я поддържа в изявлението за двете френски малките екрани, като сподели, че я е натоварил със задачата да разшири в допълнение болшинството в поддръжка на законопроекта.

 

Лагерът на Макрон загуби болшинството си в долната камара на Народното събрание на изборите предходната година. " Елизабет Борн има моето доверие да управлява този държавен екип и да построи законодателна стратегия за по-малко закони, които са по-кратки и с по-ясни текстове ", както и " да продължи да уголемява това болшинство, доколкото може ", уточни в изявлението френският президент.

 

Проучванията демонстрират, че огромно болшинство от французите са срещу пенсионното законодателство, както и решението на държавното управление да прокара законопроекта без гласуването му в Народното събрание. Макрон обаче съобщи, че остава на твърда позиция:

" Измежду краткосрочните изследвания и публичния интерес на страната, аз предпочитам публичния интерес... няма да толерираме никакво неприятно държание ", сподели той и добави: " Нямаме право на застой или устойчивост ".

 

Макрон също по този начин призна, че у хората има " чувство за неправда " и че работещите хора считат, че те са тези, от които се желае да положат повече старания, до момента в който бизнесът печели. " Има тази степен на цинизъм, когато имаме огромни корпорации, които генерират свръхпечалби и употребяват тези средства, с цел да изкупуват назад личните си акции ", сподели той. " Ще помоля държавното управление да работи по този въпрос, тъй че тези средства, когато фирмите имат свръхпечалби, с които са подготвени да изкупят назад личните си акции, тогава техните чиновници да се възползват от това ".

 

Той цитира и държавния налог върху облагите на енергийните компании, с цел да се финансира ценовия тавана, само че не се ангажира с предстоящ налог върху " свръхпечалбите ", казвайки, че " би трябвало да намерим вярната система, те (компаниите) би трябвало да заплащат повече на своите чиновници, би трябвало да има повече принос към това изпитание ".

 

Остава отворен въпросът: " Дали Макрон ще успее да се оправи с недоволството на французите? " Досега само Пиаф съобщи: " Не скърбя за нищо. " Откъс от нея:

 

Не, за нищо не скърбя.
Нито за положителното, което са ми създали,
Нито за неприятното.

...

Всичко е платено, изметено, забравено.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР