Последвайте Гласове в .Заради нарастващо напрежение полицейски сили се разполагат

...
Последвайте Гласове в .Заради нарастващо напрежение полицейски сили се разполагат
Коментари Харесай

Нараства напрежението в Белград преди планирания Европрайд

Последвайте ”Гласове " в.
Заради възходящо напрежение полицейски сили се разполагат в центъра на Белград, където се чака да се състои Прайд шествие макар закани от страна на анти-гей групи и оповестената по-рано публична възбрана на събитието, оповестява Асошиейтед прес. Изразявайки вяра, че общоевропейското събитие на ЛГБТ общността ще премине без принуждение, уредниците обявиха през днешния ден, че са получили гаранции от сръбския министър председател Ана Бърнабич, която е лесбийка, че събитието може да се организира, както е планувано.

" След седмици на натоварен интернационален напън сръбският министър председател Ана Бърнабич разгласи, че шествието Европрайд, планувано за 17 часа през днешния ден, може да продължи напред ", се показва в известие на Асоциацията на уредниците на европейски прайд.
Сръбската полиция по-рано забрани днешното шествие по улиците на сръбската столица, базирайки се на риск от конфликти с крайнодесни деятели, които започнаха да се събират през днешния ден покрай постройката на Народното събрание, с цел да стачкуват против ЛГБТ събитието.
Съобщено бе за няколко дребни случая през днешния ден, като анти-гей деятели са хвърляли бутилки против чиновници на полицията, които се пробвали да ги изолират. Най-малко двама от тях са отведени с полицейски автомобил.

Членовете на Асоциацията на уредниците на европейски прайд избраха преди три години сръбската столица да бъде хазаин на годишното събитие, надявайки се, че това ще бъде огромен пробив в обичайно консервативната и мощно повлияна от православната черква страна.
Представители на Европейски Съюз и някои западни страни, както и на локални и интернационалните правозащитни организации, приканиха президента Александър Вучич да разреши провеждането на парада, само че той сподели, че полицията не може да се оправи с вероятни вълнения, провокирани от крайнодесни групи, на фона на енергийна рецесия и други събития, които засегнаха страната.
Крайнодесните организации, някои от които се счита, че са близки до националистическото държавно управление на Вучич, също получиха възбрана за събиране през днешния ден, само че обявиха, че ще подценен решението.
Няколко правосъдни тъжби от уредниците на шествието против възбраната бяха отхвърлени от сръбските управляващи. Вчера уредниците внесоха друго публично искане в сръбското вътрешно министерство с препоръчан по-кратък маршрут за шествието.
Източник: Българска телеграфна агенция
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР