Последвалите коментари, обяснения на МВР, изказванията на всякакви (не)експерти и

...
Последвалите коментари, обяснения на МВР, изказванията на всякакви (не)експерти и
Коментари Харесай

Защо винаги, ама винаги, са виновни протестиращите и никога БФС, ...

Последвалите мнения, пояснения на Министерство на вътрешните работи, изявленията на всевъзможни (не)експерти и политици обаче сътвориха усещане, че снощните митинги против управлението на футболния съюз са били нещо грандиозно, епично, невиждано, ужасно, грозно, нездравословно и прочие

 

Счупено било някакво стъкло на спортното министерство, обърнати контейнери за отпадък, замеряне с камъни и пиротехнически средства.

 

Ау! – третата международна война.

 

Брадясали полицейски шефове като от холивудски екшън с корумпирани и впиянчени ченгета (мачовски модел, ясно…), изреждат пред камерите образци на подвиг от страна на униформените. Те спасявали държавното имущество и живота и здравето на самите протестиращи и жителите, които се оказали на мястото на събитието, по тази причина размахали палките и пуснали водното оръдие.

 

На всеки естествен човек му е ясно, че където има протестиращи и служители на реда, постоянно в един миг се ражда принуждение. Винаги. Въпросът е: Защо всякога отговорни са само протестиращите и в никакъв случай органите на реда?

Сред бунтуващите се имало провокатори. Има. Но такива има и в редиците на ченгетата. Сред ултрасите има лумпени и нападателни видове, само че сходни видове се намират и измежду чиновниците на Министерство на вътрешните работи и не са по никакъв начин малко.

На Министерство на вътрешните работи му липсва професионализъм. А подобен липсва, тъй като най-малко откогато Бойко Борисов стана основен секретар, а по-късно три пъти министър председател, критериите за асортимент на чиновници се сринаха. Мутри и „ пратеници “ на охранителни компании и незаконни групировки се вляха в редиците на униформените. Такива бяха спуснати даже на най-високите постове в системата. Няколко лица с биография в ъндърграунда и забъркани в тъмни далавери даже оглавиха министерството и професионалното управление. Това не е просто позорно, а докара до деградация на фрагментите и цели структури минаха на послушание на мафията посредством мафиотизирани политици.

От месец се знае, че ще има митинги, тъй като напрежението, подбудено от некадърното и безочливо управление на БФС, довело равнището на родния футбол до дъното, нарастваше всеки ден. Причината за това бяха несъответстващите дейности и реакции на всички инстанции по веригата, които обезпечават реда и провеждането на срещата с унгарските национали. Вместо да се търси разговор с представители на агитките и футболните шефове, да се договаря и обсъдят ограничения за основаване на естествена конюнктура, се стартира извъртане, изричане на неистини, манипулиране на информация и опити феновете на футбола да бъдат изолирани от идната среща. Това е все едно да залепиш върху гнойна рана лепенка и да твърдиш, че всичко е наред. Не, не е.

 

Активираха се през днешния ден и някои политици с мнения, какъв брой било скапано ситуацията в БФС. Но то смърди от години. Само че партийни централи търпяха вонята, тъй като това управление им осигуряваше опция да употребяват ултраси за политически цели и акции. Пред погледа на Министерство на вътрешните работи, ДАНС и други служби в някои агитки се разви бизнес с дрога, а същите момчета виждахме на „ патриотични “ мероприятия и в акции в поддръжка на някогашния основен прокурор Иван Гешев, да вземем за пример.

 

Полицаите били длъжни да пазят хората и имуществото на града. Вероятно вътрешният министър (още на 28.08.23 година във Фрог нюз сме писали, че този човек не дава отговор на критериите за министър, - б.а.) ще удостовери тези думи и ще добави, че Министерство на вътрешните работи дава отговор за всичко това в народен мащаб. Добре, само че хайде да създадем малко аритметика. Щетите от вандалските изцепки на някои от протестиращите ще възлязат на няколкостотин хиляди лв.. Дори 1 милион. Което не е добре, несъмнено.

 

Но какво направи същото Министерство на вътрешните работи, в което има към 50 000 чиновници, на които ние плащаме заплатите, с цел да ни отбрани от политиците, които крадат милиарди от страната? Само Руски/Турски/Балкански поток коства 3 милиарда, а обслужва само Путин и войната на Русия против Украйна. Ами откраднатите стотици милиони от строителството на автомагистрали. Потъналите поради корупция милиони за нефелни поправки в София? Министерство на вътрешните работи отбрани ли жителите от тези грабежи? Къде са ГДБОП, икономическа полиция, ДАТО, ДАНС и прочие?

 

В арестите след нощес са над 30 души, някои от тях малолетни поради хулигански прояви. Те ще понесат наказания – санкция, публично потребен труд, може и присъди.

Но за какво същото Министерство на вътрешните работи не се интересува от това какво се случва в централата на БФС? Защо политиците, така загрижени за футбола и спорта изобщо, не желаят да се проверява същата централа за това какви ги е правила през последните години?

 

Няма издигнат нито един стадион през последните 60 години. Факт, само че е реалност също, че няма нито един виновен или отговорен за това. Всички спортни министри са били супер, шефовете на БФС са били супер, съответната парламентарна комисия и тя е била супер… Но игрища и детско-юношески футбол няма. Има цели камари чужденци – множеството със съмнителни качества, - няколко олигарси, окупирали централата и съдийството и държавни институции, които си затварят очите за безобразията, само че стане ли нещо грозно – незабавно показват почитателите.  

Британският опит в оправянето с експанзията на агитките е съвършен и потвърден. Подобни проблеми съществуват в Италия, Нидерландия, Германия и другаде. И там се оправят доста по-добре от нас. В Италия, да вземем за пример, от месеци текат следствия за незаконни залагания, в които са забъркани известни футболисти и спортни шефове. Извършват се арести, повдигат се обвинявания и се произнасят присъди.

 

Няколко години по ред ФИФА и УЕФА са разтърсвани от корупционни кавги на най-високо равнище. В Испания бе отхвърлен шефът на футбола поради една целувка. Пак там за една расистка дума отиваш на съд. Същото е във Англия. И освен.

 

Тук всички са света вода ненапита. Освен почитателите.

 

Отговарящите за реда и организацията на снощния мач и обстановката в града, са били наясно, че митингите няма да се разминат без крайни страсти, напрежение и принуждение. Знаели са, само че не са взели ограничения за недопускане, а са изпратили хиляди униформени и частни гардове да запушват недоволството.

 

Това е ситуацията.

 

Оставките на управлението на БФС и шефове в Министерство на вътрешните работи са наложителни, само че и това няма да реши нищо. Просто законът би трябвало да стартира да се ползва за всички, бързо и безкомпромисно. Знаят се отговорните за снощните вълнения и принуждение и това не са почитателите.

 

И още нещо: Колко би трябвало да си елементарен, с цел да допуснеш от любим на българите (такива са/бяха всички от великия тим през 1994 г.) да се превърнеш в мотив за ненавист?

 

И да не забравяме: За всичко е отговорна корупцията. Помислете.

 

Огнян Стефанов

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР