Последователните кризи в Европа през последните години може да са

...
Последователните кризи в Европа през последните години може да са
Коментари Харесай

ЕСВП: Европейският съюз става по-силен въпреки кризите

Последователните рецесии в Европа през последните години може да са раздрусали страните членки, само че те не са засегнали връзките в самия Европейски съюз. Това демонстрира последното проучване на Европейският съвет за външна политика (ЕСВП). Европейският проучвателен център от 10 години мери доближаването в Европейски Съюз - желанието на страните и жителите на Европейски Съюз да си сътрудничат. Актуалните резултати демонстрират, че през последните 10 години обособени страни са станали по-изолирани, само че общото ниво на доближаване - " лепилото ", което държи Европейски Съюз дружно - се е нараснало

EU Cohesion Monitor 2018 на ЕСВП основава неповторим профил на доближаване за всяка страна членка на Европейски Съюз. Индексът съчетава 32 фактора, получени от публични източници като Евробарометър или Индекса на обществената правдивост, с цел да се сътвори набор от 10 индикатора за премерване на доближаването в Европейски Съюз. Индексът прави оценка както структурните връзки сред страните и институциите на Европейски Съюз, по този начин и самостоятелното равнище на свързване на обществата.

Резултатите

Лекото нарастване на цялостното доближаване сред 2007 и 2017 година е частично артикул на бързата икономическа интеграция на по-новите страни членки в Централна и Източна Европа.

Повечето от страните в Европейски Съюз печелят от повишението на самостоятелното сближаване; тяхното население се усеща все по-европейско във връзка с споделените езици, прекарвания и настройки. Изключенията от това предписание са Гърция, Италия, Франция, Полша, Унгария и Испания. Най-голямо безпокойствие е Италия, чийто смесен спад в структурното и самостоятелното доближаване (-1.7 пункта) е максимален измежду страните Европейски Съюз. Тя се е трансформирала от една от най-проевропейските страни в една от най-недоволните в Европа. С приближаването на изборите и популистките партии борещи се против Брюксел и Берлин, профилът на кохезията на Италия се доближава все по-близо до този на Обединеното кралство, което неотдавна гласоподава да напусне Съюза.

Седем от деветте страни, които са нараснали структурното и самостоятелното си доближаване, се намират на изток. Полша и Унгария са отвън водещата наклонност с понижено самостоятелно доближаване, което е изключително наранено от намаляващия индикатор за ангажираност. Този индикатор отразява успеваемостта на евроскептичните и анти-европейските партии, както и изборната интензивност на националните и европейските избори.

Изглежда има ясна връзка сред рецесията с бежанците и бурята в поддръжка на популистките партии в цяла Европа, които играят със страховете към миграцията и нейното влияние върху европейските общества. Ефектът от това е ясно забележим в индикатора за ангажираност в цяла Европа, само че до момента той имаше доста малко влияние върху цялостното доближаване на Европейски Съюз, измерено по показателя на ЕСВП.

Авторът на изследването Йозеф Янинг сподели: " Европейски Съюз е доста по-устойчив, в сравнение с таблоидните заглавия биха желали вие да мислите, а рецесията с бежанците няма да докара до рухването на Европейския съюз в скоро време. От резултатите обаче можем да забележим, че рецесиите оказват въздействие върху ангажираността на жителите. Ако желаеме да защитим и укрепим Европейския съюз, това е мястото, където би трябвало да се съсредоточим. Ако желаеме хората да бъдат ангажирани и да поддържат Европейския съюз, би трябвало да се акцентира не върху институционалната интеграция и финансовите прехвърляния сред страните, а върху това жителите да могат да се свързват по-пряко, да вземем за пример посредством стратегии за продан или премахването на таксите за роуминг. ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР