Последователите на вегетарианството се множат с всеки изминал ден. Все

...
Последователите на вегетарианството се множат с всеки изминал ден. Все
Коментари Харесай

Топ 10 родни вегетарианци

Последователите на вегетарианството се множат с всеки минал ден. Все повече хора избират да минат на зелена диета, надлежно от ден на ден са и звездите, които са зачеркнали локалните артикули от живота си. Основните претекстове за избора на вегетарианството са здравословни, етични и екологични. Разбира се, вегетарианството има и философско-духовен аспект, който отдава значение и на вибрационността, която внасяме посредством храната във фините си тела. Това е повода доста велики персони в историята също да преминат към вегетарианството – Буда, Конфуций, Толстой, Сократ, Платон и други А ето десетте най-известни родни вегани и аргументите да изберат този метод на хранене.  Лили Иванова Кралицата на музикалната сцена у нас Лили Иванова от години не вкусва месо. Тя твърди, че по този метод „ зарежда батериите “ си на 100 %. Вече 20 години не е вкусвала месо, а силата й не секва. „ Ям най-вече растителни храни – плодове, зеленчуци, кълнове и зърнени зародиши, ядки. От храната си съм изключила брашното, солта и бялата захар. Единствените изкушения, които си разрешавам, са черният естествен шоколад и медът “, издаде преди години Примата на българската музика. Освен това певицата в никакъв случай не е пушила или употребявала с алкохол, какво остава пък за опиати. „ За мен това са извънредно нездравословни привички, всеки ден виждаме ужасните им последствия “, добавя още изпълнителката на „ Детелини”.
Запознати с питателните привички на Лили издават, че в действителност тя станала вегетарианка, тъй като не постоянно е сигурна в произхода на месото. А не би си разрешила да опитва и това да се отрази на здравето й. Принципите й са стоманени, само че понякога си похапвала телешки суджук.

 Къци Вапцаров Къци Вапцаров е измежду най-известните и прецизни последователи на здравословното хранене. Видяхме част от питателните му привички във „ ВИП брат “ и какво се случваше, когато от продукцията не му доставят нужните артикули, с цел да се нахрани по неговия си метод.
Тв водещият е опитал доста със себе си на тематика хранене и видял разнообразни резултати. „ Сега се храня обикновено, само че без месо. Риба и рибни артикули си разрешавам, само че не пресилвам, да речем, един път седмично “, признава той.
Той обаче не станал вегетарианец от раз. Спирал е месото на няколко пъти за година-две. „ Месото е като опиат, хората, привикнали на усета му, мъчно се отхвърлят. Има едно разбиране – клетъчна памет, и когато клетките от вътрешната страна ти крещят: „ Искам нещо “, мъчно се удържа. Това, което съм научил, е, че в случай че искаш да откажеш нещо, с което си привикнал, би трябвало да му намериш сурогат. В началото замествах с всевъзможни соеви фалшификати “, изяснява водещият на ‚Риск завоюва, риск губи “.
За финален път ял мръвка през 2000 година Отказал се от локалните артикули „ по доста аргументи – любознание, опит, интуиция, най-много предпочитание да понижа приема на скотски артикули “. Без проблем обаче готви локални ястия на децата си.

 Дичо Музикантът Дичо също не яде месо, само че си разрешава риба. Такива като него се назовават песцетарианци. Той хапва единствено млечни артикули и яйца. Месото отказал през 1997 година по здравословни аргументи. „ Тогава живеехме на Златни пясъци и свирехме. Срещу нас имаше едно капанче с кебапчета, където всеки ден ходихме да ядем. Изглежда, съм хванал някаква бактерия от месото и се разболях. Бях станал доста слаб “, изяснява Дичо.
Тогава докторът му споделил да спре месото и той става вегетарианец по насила. „ Не мога да си спомня името на тази бактерия, само че наподобява, се е хранела с месо. Като откажеш месото, 1-2 години си комплициран. Не знаеш какво да ядеш. Ядох един-два пъти пилешко. За към година се научих. Мисля, че не трябва внезапно да се отказваш. Трябва да го спреш последователно. Сега свинското и колбасите ми се костват гибел “, безапелационен е той.
Всъщност Дичо не е от войнстващите съперници на месото, т.е. не се пробва да пропагандира близките да стават тревопасни. „ Глупости, хората да си ядат, каквото си желаят. Ето, треньорът ми по бокс Краси Чолаков, от години към този момент не яде месо. Според мен е значима кръвната група. Ние, хората от кръвна група А, най-трудно преработваме тези скотски белтъчини. Друга е киселинността на кръвта. Докато за нулева група да вземем за пример неяденето на месо може да е нездравословно, при тях се получава раздробяване на белтъка на мускулите.”

 Коцето Калки Певецът и стоматолог Костадин Георгиев – Калки, който до неотдавна участваше в „ Като две капки вода “, не е близвал месо от 20 години. Затова не му е по никакъв начин мъчно да съблюдава коледните и великденските пости. От две лета си разрешава да похапва риба, и то поради участията си из страната и в чужбина, където няма с какво да се нахрани.
Калки станал вегетарианец, откакто блъснал куче на пътя с колата си и то умряло. „ Отивах на полети с парапланер. Запалих колата и потеглих. Тогава ми направиха знак, че нещо се случва. Спрях и видях – изпод е имало малко кученце. Опитвах се да го спася може би към час, само че не съумях. В този миг осъзнах какво значи да отнемеш живота на някой и по-точно на едно почтено създание. Това беше доста трудно за мен и няколко дни по-късно не можех да хапвам. После просто престанах да допирам месо “, споделя Коцето.

 Йорданка Христова Йорданка Христова от дълго време е схванала и усетила по себе си изгодата от похапването на зеленчуци и неналичието на месо в чинията. Певицата поддържа форма и с йога, само че в действителност е една от първите родни певици, която се „ хваща за зелено” – само че не от увлечение по модата и холивудския начин на живот, а тъй като такава е персоналната й философия. Преди към 20 години изпълнителката на „ Ще не преставам да пея” пътува до Индия. Контрастът сред мизерията по улиците и душевното равновесие на хората безусловно я поразява и тя взема решение да обърне взор към източните философии. Започва да води природосъобразен живот, медитира. „ Живея рационално. Не пресилвам в нищо, въпреки че нищо човешко не ми е непознато. Водя природосъобразен живот, практикувам йога практики, съвсем не пия алкохол”, отбелязва певицата.

 Иван Костов Най-известният вегетарианец в политиката е Иван Костов. И той, и брачната половинка му Елена са спрели да похапват месо преди близо 30 години. „ Не ни беше мъчно, ние и преди съвсем не ядяхме, единствено пилешко. Просто взехме решение и спряхме. Не си припомням към този момент за какво, може би по здравословни аргументи. Риба – да, ядем. Аз хапвам и млечни артикули, само че рядко. Яйца – не “, изяснява госпожа Костова.
На въпроса с какво се хранят, тя се засмива: „ Както обичам да споделям – с гарнитурата на месото “. По заведения за хранене съвсем не вървят, тъй като постят съвсем 140 дни от годината и няма какво да си поръчат.

 Диляна Попова Красивата моделка и актриса Диляна Попова не яде месо от 14 години. Още като дете все си представяла, че това, с което се храни, до неотдавна е било живо създание. “До към двайсетата си година ядях. После всичко стана последователно. Аз имах една връзка, в която приятелят ми не ядеше месо. В началото нямах такива планове и започнахме да си готвим поотделно - за него едно, за мен – друго, само че последователно менюто ни стартира да се уеднаквява. Започнах да заобикалям месото и разбрах, че се и усещам по-добре”, изяснява чаровната актрисата.
Скоро откакто спряла месото, прочела книгата “4 кръвни групи, 4 метода на хранене”. Оказало се, че за нея – кръвна група А позитивна, вегетарианството е най-здравословно, тъй като организмът ѝ преработва доста по-добре растителни, а не скотски артикули. Така с времето построила собствен личен режим. Почти всеки ден се старае да яде риба и яйца – храни, богати на желязо и протеини, доста плодове и зеленчуци. Обича и самун, само че не прекалява. Както множеството хора обожава пържени картофи, само че си разрешава доста рядко. Повечето ястия в менюто ѝ са печени. “Общо взето, хапвам това, от което се усещам добре. Аз имам сензитивен корем – хапвам доста постепенно и на дребни хапки”, споделя Диляна Попова.

 Мария Силвестър Мария Силвестър е от вегетарианците, които се гнусят, когато храната им се е допирала или е рязана с един и същи нож с шунката, да вземем за пример. Мария не яде месо от 19 години. Вече някогашният й мъж Силвестър пък не вкусва месо от 22 година само че не той е повлиял на решението й да стане веган. „ Когато се запознахме, към този момент си беше от тази страна на бариерата”, отсича артистът.
Силвестров стопира месото с „ чисто изследователска цел”. „ Исках да видя по какъв начин ще реагира тялото, когато в режима му липсват някои храни.” Така от няколко години насам, за разлика от Мария, той не яде и млечни артикули. „ Отношението на индивида към храната е много значимо - счита Силвестър. - Тя дава мислите на индивида. Когато не ядеш месо, тялото по-лесно се управлява, по-свободно е, човек е по-продуктивен, душeвността му е по-свободна, обонянието става по-силно. Но това се следи след към година. Чел съм, че 9 месеца са нужни, с цел да се почисти тялото” Всъщност, макар стройните си разсъждения, артистът доста мъчно отказал месните артикули. Пробвал цели три пъти – за по 5-6 месеца, след което още веднъж прояждал. Първият му опит бил, когато бил студент в 3 курс във ВИТИЗ. „ Тогава бях сценичен артист и съблюдавах хигиена на хранене преди театър - по през целия ден не се хранех, с цел да може тялото да се освободи, да е леко за представлението. Във ВИТИЗ репетирахме по 12-14 часа, от време на време и 24 часа сме изкарвали - доста беше тежко”.

 Наталия Гуркова Мис България 1998 Наталия Гуркова не яде месо от близо 20 години. С времето си е построила здравословен метод на хранене, с който поддържа добра форма, а в него не влиза даже пилешкото. Тя заобикаля също по този начин всичко пържено, не пуши, не пие алкохол или го прави прекомерно рядко. „ Не съм се родила вегетарианка, но откакто привикнах с този режим на хранене, се усещам чудесно и месото не ми липсва. В менюто ми доминират плодовете, зеленчуците, кълновете, ядките, медът, сирената и яйцата. Много обичам морските блага и рибата. Смятам, че това са храните, които освен те поддържат хубав и във форма, само че и въздействат добре на здравето ти “, уверена е тя.
Въпреки че самата тя не употребява месо, то е наложителна част от менюто на децата й, за които тя държи да се хранят здравословно. Това е и повода Гуркова да стартира да прекарва повече време в кухнята и да им подготвя единствено домашна храна с пресни артикули.

 Лияна Ефектната изпълнителка Лияна не хапва месо повече от 10 години. Твърди, че й се наложило да стане вегетарианка по здравословни аргументи – поради насъбраното нервно напрежение около служебните й задължения. Точно по това време й попаднала книга на Петър Дънов за здравословния метод на живот и концепцията й допаднала. Атрактивната дама твърди, че откогато не вкусва мръвки, кожата й се изчистила, липсващ целулита по тялото й и сънят й станал доста по-лек. Подобно на Дичо и тя не е боледувала през този интервал въобще, даже се хвали, че равнището на хемоглобина й се покачило. Сега единствено като помирише готвено с месо, напряко й става неприятно. Повръща й се и при типа на колбасите, които толкоз доста обичала преди години. Вегетарианска храна обичаната на доста почитатели изпълнителка си купува от профилираните заведения за хранене, които в София не липсват. Рядко хапвала единствено белтъците на яйцата и подбрани рибни деликатеси. Лияна се пробва да завоюва за идеята си и своите другари и непрекъснато им обяснявала какъв брой нездравословно е месото, само че те не я разбирали и даже били на мнение, че напряко се лигави. Според известната певица при задграничните звезди вегетарианството е подбудено най-често от здравословен проблем, до момента в който отводът да носят естествени кожи бил било просто PR.

Подготви Красимир КРАСИМИРОВ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР