Последното предложение на Великобритания за споразумение по условията за развода

...
Последното предложение на Великобритания за споразумение по условията за развода
Коментари Харесай

Защо предложението на Джонсън за Брекзит не е достатъчно добро според ЕС?

Последното предложение на Англия за съглашение по изискванията за " развода " с Европейския съюз бе посрещнато със песимизъм в Брюксел, тъй като не извършва задачите на така наречен защитен механизъм за ирландската граница. " Ройтерс " изяснява какви са разликите и за какво съгласно Европейски Съюз новият проект е непълен.

Какво е защитен механизъм?

В момента няма гранични инспекции, нито инфраструктура сред английската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, тъй като и двете са част от митническите и регулаторни разпореждания на единния пазар на Европейски Съюз.

Предпазният механизъм в договорката за Брекзит, контрактувана през 2018 година от някогашния министър председател Тереза Мей, има за цел да предотврати появяването на " твърда " граница на остров Ирландия, когато Англия напусне Европейски Съюз.

Той планува Обединеното кралство да остане обвързано с някои правила на Европейски Съюз, в случай че няма различен метод границата сред английската провинция и Ирландия да остане невидима. Поддържането на безпрепятствена граница е основна част от Споразумението от Разпети петък сред Лондон и Дъблин, поставило завършек на 30 години принуждение в Северна Ирландия.

Защо това не проработи?

Поддържащите Брекзит депутати се опълчиха на договорката от 2018 година, казвайки, че защитният механизъм ще обвърже Англия с Европейски Съюз, оставяйки я под надзора на съдии от Европейски Съюз и пречейки й да подписва търговски покупко-продажби по света. Отхвърлянето на договорката от Народното събрание принуди Тереза Мей да се отдръпна.

Какъв е новият проект?

Новото предложение на Джонсън е след Брекзит Северна Ирландия да се преценява с разпоредбите на Европейски Съюз за единния пазар за търговията с животни, храни и промишлени артикули.

Провинцията обаче ще напусне митническия съюз на Европейски Съюз дружно с останалата част на Англия, тъй че страната ще може да подписва нови търговски покупко-продажби.

Според предлагането също така законодателният орган на Северна Ирландия ще има правото да взема решение на всеки четири години дали желае да продължи да съблюдава разпоредбите на Европейски Съюз за търгуваните артикули.

Какво значи това?

Планът на процедура ще сътвори две граници.

Първо, ще има регулаторна граница в Ирландско море сред Северна Ирландия и останалата част от Англия. Идващите от там артикули ще би трябвало да бъдат проверявани, с цел да се подсигурява, че съблюдават стандартите на Европейски Съюз, поради че Северна Ирландия ще продължава да е част от европейския обединен пазар.

Освен това ще има митническа граница сред Северна Ирландия и Република Ирландия. Проверките ще би трябвало да подсигуряват, че се заплащат мита и налози за артикули, влизащи от Северна Ирландия в Европейски Съюз и да предотвратят контрабандата.

Според английското предложение няма да има физическа инфраструктура по 500-километровата граница.

Какъв е казусът с границата?

Според публични лица от Ирландия и от Европейски Съюз има няколко казуса с проекта, препоръчан от Джонсън, който е решен Англия да напусне Европейски Съюз на 31 октомври с или без договорка.

Те споделят, че неизбежно ще би трябвало да има някаква форма на гранични инспекции, с цел да се резервира интегритета на единния пазар на Европейски Съюз и че това ще постави завършек на безпрепятствената търговия на остров Ирландия.

" Всяка форма на инспекции на или към границата ще значи краят на безпрепятствената търговия и ще навреди на стопанската система на целия остров, представлявайки също така сериозен риск за мирния развой ", предизвестиха евродепутати в отговор на английския проект.

Англия предложи да има физически инспекции единствено за дребна част от търгуваните артикули в пространства на търговците или на избрани места в Ирландия или Северна Ирландия, с цел да се избегне появяването на физическа " твърда " граница.

Разпоредбите ще бъдат подкрепени от ограничения като скица за доверени търговци, опростени митнически процедури, технология за следене и изключения за дребния бизнес.

Няма ли да проработи това?

Според публични лица от Европейски Съюз предложенията няма да дадат задоволителни гаранции за Ирландия и други страни членки, че техният обединен пазар е предпазен от дъмпинг на цените, нечестна конкуренция и контрабанда.

А в случай че Ирландия не съумява да ревизира артикули, идващи в Европейски Съюз от Англия, това може да повдигне въпроса дали ирландският експорт за блока би трябвало да остане свободен от инспекции на пристанищата, въпреки че тя ще остане в митническия съюз.

Други проблеми?

Друг огромен противоречив миг е предлагането Народното събрание на Северна Ирландия да може да преразглежда участието на провинцията в единния пазар на Европейски Съюз на всеки четири години.

Европейски Съюз се притеснява, че това ще даде на районния орган на процедура право на несъгласие по въпросите на съюза, а отводът от регулаторен синхрон може да докара до установяването на " твърда " граница.

Според първичния проект за защитен механизъм Европейски Съюз няма да позволи на Англия да се отдръпна от сделката, в случай че не е сигурен, че нови търговски правила няма да доведат до връщане на " твърдата " граница.

Ами налозите?

Англия предложи Данък добавена стойност и данък за стоките, движещи се сред Ирландия и Северна Ирландия, да не се заплащат или регистрират на границата. Официални лица от Европейски Съюз споделят, че това не може да проработи, в случай че Северна Ирландия към момента работи съгласно регулациите на единния европейски пазар.

Още за проекта на Джонсън четете тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (742)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР