Последното нещо, което 20-годишният украински военнослужещ Иван Косюк си спомня,

...
Последното нещо, което 20-годишният украински военнослужещ Иван Косюк си спомня,
Коментари Харесай

Война в Украйна: Военнослужещите с увреждания се сблъскват със социална стигма

Последното нещо, което 20-годишният украински военнослужещ Иван Косюк си спомня, преди да се разсъни в болница , е, че медиците му превързват очите , до момента в който го изтеглят от фронтовата линия , написа „ Politico “. Ракета е поразила бункера, в който той си е отдъхвал за малко.

„ Тогава към момента виждах. След това се опомних и не виждах, бях вързан за едно легло, а в гърлото ми имаше тръба. Помислих си, че съм пандизчия, само че след това си зададох въпроса за какво ме лекуват, в случай че в действителност съм пандизчия? “, споделя мъжът.

По-късно Косюк схванал, че се намира във военната болница в източния украински град Днепър , само че трябвало да изчака още един ден, до момента в който медицинският личен състав му каже, че е изгубил дефинитивно зрението си , наред с другите пострадвания , които е получил.

„ Лекарят даже се разплака “, спомня си той.

В продължение на три месеца другите пострадвания на Косюк заздравявали сполучливо и той получил очни протези , които подхождат на истинския му кафяв цвят на очите му. През пролетта на 2023 година обаче някогашният военнослужещ бил изписан от лечебното заведение, с цел да стартира живота си още веднъж, само че без да му бъде препоръчана помощ и поддръжка .

„ Изпратиха ни у дома без нищо. Мислехме, че сме сами. Той беше на 19 години и всички светлини бяха изгасени “, споделя майката на потърпевшия Анастасия .

По данни на Министерството на обществената политика на Украйна броят на украинците с увреждания се е нараснал с 300 000 души след пълномащабната инвазия на Русия през февруари 2022 година До момента над 20 000 души са с ампутирани крака . Министерството по въпросите на ветераните в страната разгласи, че в страната евентуално има 5 милиона ветерани и членове на фамилиите им, доста от които ще се нуждаят от помощ, с цел да облекчат своите физически и психически контузии. Много потърпевши от войната и техните фамилии са обезпокоени от обстоятелството, че Украйна като цяло е зле готова за справяне с проблемите, засягащи хората с уврежданията, което е излишък от руските времена , когато такива хора са били държани съзнателно настрани от обществото.

„ Украйна би трябвало да продължи да образува общество, което е разбиращо и приобщаващо. Преходът от заклеймяване към приемане и поддръжка стартира доста преди пълномащабната инвазия. Ние всекидневно се стремим да влияем на този развой “, твърди Евгения Смирнова , заместник-министър на образованието и науката на страната.

Все отново, към момента има какво да се желае. Въпреки че лечебните заведения и някои рехабилитационни центрове дават медицински грижи за лекуване на тежките пострадвания на ветераните, те постоянно не получават задоволително поддръжка за реинтеграция в обществото.

Съветска „ сянка “

След 1945 година хиляди ранени ветерани от войната са били събрани от руските управляващи и изпратени в отдалечени институции , най-известната от които се е намирала на територията на архипелага Валаам.  Според Анна Хоркун , началник на плана за създаване на специфичен център в град Лвов – място за възобновяване на хора с тежки пострадвания пред завръщането им в действителния живот, това отношение към хората с увреждания към момента е настоящо. Центърът е открит през февруари и дава изцяло налично жилищно пространство, физиотерапия, психическа поддръжка и опция за присъединяване в  групи за взаимопомощ.  

„ Администраторите на постройката ни помолиха да покрием прозорците, тъй като гледката към инвалидите разваляла картината. За част от обществото това е интервенция в живота им, само че в този момент това е голяма част от живота на всички ни, “, споделя Анна.

Анна споделя, че е работила в областта на маркетинга , до момента в който съветската инвазия не я принудила да промени радикално целите си. Много други хора са претърпели това, което тя дефинира като събуждане .

„ Има дейни младежи, а центърът предлага образование за другарство с ветерани и хора с увреждания, защото има хора, които желаят да знаят за това, и броят им в действителност пораства “, споделя младата жена с прочут оптимизъм .

През 2018 година Украйна одобри нови разпореждания в региона на жилищното строителство , които трябваше да подсигуряват досегаемост, само че на процедура те не се ползват на всички места и не се обръща внимание на вярното им осъществяване. Дори в новите здания липсват подобаващи рампи или задоволително необятни порти за инвалидни колички. Технологиите за незрящи хора, като да вземем за пример текстурираните плочки по тротоарите, в случай че въобще са налични, постоянно се инсталират погрешно. Все отново, към днешна дата има признаци на позитивна смяна . Украинското държавно управление вкара пилотни центрове за развиване и поддръжка на ветераните, основани във висши образователни заведения, които оферират образование по специалности и предприемачески умения, а също по този начин там могат да се образоват и персонални асистенти, помагащи на ветераните. Друг план, основан с концепцията да компенсира работодателите, предлагащи благоприятни условия за хора с увреждания, към този момент е обезпечил над 100 работни места.

Грузия е разтърсена от конфликти поради „ въодушевен от Русия “ законопроект

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР