Последното национално проучване на храненето показва, че средно 30% от

...
Последното национално проучване на храненето показва, че средно 30% от
Коментари Харесай

Как да се реши проблемът със затлъстяването при децата

Последното национално изследване на храненето демонстрира, че приблизително 30% от девойките и 13% от момчетата у нас са със затлъстяване. Според европейската асоциация за проучване на затлъстяването, България е измежду първите четири страни по детско затлъстяване наред с Гърция, Чехия и Англия. Тревожната статистика в Сутрешния блок на Българска национална телевизия разясниха доцент Лалка Рангелова, специалист по хранене и диететика от Националния център по публично здраве и разбори, и зам.-министъра на младежта и спорта Стоян Андонов.

За страдание, с изключение на при възрастните, фактически има проблем и със затлъстяването при децата. България не е изключение от останалите европейски страни - делът при учениците е 30%, изясни доцент Рангелова.

Всеки лев за спорт и физическа интензивност, е лев, икономисан от опазването на здравето. Обездвижването е основната причина за затлъстяването при децата, а учебното заведение е мястото, където те би трябвало да спортуват повече и да се движат, безапелационен е Андонов.

Според него, три часа физическо образование дневно не са задоволителни, а материалната база би трябвало да разполага с повече благоприятни условия за спорт за децата.

Как минава един ден за третокласниците, които са по през целия ден на учебно заведение, ревизира Паулина Найденова в столичното 51-во учебно заведение.

Виктор е третокласник в 51 СУ. Денят му стартира в 7 часа. До обяд е на занималня, а по-късно стартират образователните часове.
Виктор - 3 клас: На обяд имаме по два часа да играем някакви неща и в учебно заведение има хубави предмети да учиш.

Росица Митева - начален преподавател в 51 СУ " Елисавета Багряна ": Децата са проведени в групова работа, имат екипни действия. Имат проведен отдих, имат занимания по ползи. За нас е доста значимо ученето да е съпроводено с интензивност, тъй като децата не могат да стоят дълго време на едно място.
Виктор и останалите деца, които са записани на занималня, прекарват по 10 часа в учебното заведение съвсем всеки ден. Учебните часове по физкултура за цялата седмица обаче са единствено три.
Николай Йосифов - преподавател по физическо образование и спорт: Би трябвало да станат по 4 или 5 часа. С разнообразни типове занимания, с които те да могат повече да се движат, защото към този момент децата са ни още обездвижени. В едно 80% от учебните заведения изискванията не дават отговор на условията, които са нужни.
За разлика от дребното заложени в образователната стратегия часове по физкултура, обядът в учебния стол е изобилен. Днешното здравословно меню в 51 СУ включва постен гювеч, пиле със зеле и чорба с кротони.
Марияна Станойкова - готвач в учебния стол: Всичко е приготвено с пресни плодове и зеленчуци. Ябълките са ни пресни. Докарва се заран и се подготвя за деня.Весела Спасова - родител: Всички деца като си купуват и някак не мога да го огранича. Разчитам на разсъдъка му. Имат лавка, от която се възползва понякога като има някоя стотинка.
Ако множеството възпитаници от началните класове, пазарят от лавката " понякога ", то по-големите се хранят главно с пакетирани храни и сандвичи.

Как се хранят и спортуват учениците в Брюксел - вижте повече детайлности от нашия делегат Десислава Апостолова.
 България е на челно място по затлъстяване измежду децата България е на челно място по затлъстяване измежду децата
Днес е Световният ден за битка със затлъстяването.Според Европейската асоциация за проучване на затлъстяването България е измежду страните с постоянно среща...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР