Последното изследване на Европейски съвет за външна политика - ЕСВП

...
Последното изследване на Европейски съвет за външна политика - ЕСВП
Коментари Харесай

92% от избирателите в ЕС не одобряват разпадане на съюза

Последното проучване на Европейски съвет за външна политика - ЕСВП разкрива, че седем дни преди изборния ден европейците поддържат Европейски Съюз и се опасяват от негово вероятно раздробяване.

Мнозинството от хората в 11 от 14-те изследвани страни - в това число Франция (58%), Германия (50%), Италия (58%), Холандия (52%), Полша (58%), Румъния (58%), Словакия (66%) и Швеция (44%), изпитва страхове, че Европейски Съюз може да се разпадне в идващите 20 години.

Изследването разкрива, че съвсем 92% от гласоподавателите мислят, че ще изгубят, в случай че Европейски Съюз се разпадне.

Ако това стане, европейците се тормозят, че ще изгубят най-много опциите си за свободна търговия (38%), пътешестване (37%), свободата на избор на местоживеене и работа (35%), взаимната активност по сигурността и защитата (28%) и принадлежността към съюз, който може да противостои на супер сили като Съединени американски щати и Китай (25%). Само 8% не мислят, че биха изгубили доста от възможния разпад на Европейски Съюз.

В пет основни страни членки на Европейски Съюз (Франция, Германия, Италия, Полша и Испания) болшинството от тези, които възнамеряват да не упражнят правото си на глас и забележителен % от тези, които възнамеряват да гласоподават за анти-системни партии, имат вяра, че войната в Европейски Съюз е допустима.

Например: 46% от подкрепящите Национален Фронт (Франция) и 41% от подкрепящите Алтернатива за Германия поддържат тази позиция.

Противно на стандарта за юношески оптимизъм, анализът на резултатите демонстрира, че най-високия дял от гласоподавателите, които се опасяват от боен спор в Европейски Съюз, попадат във възрастовата категория 18-24 и 25-34-годишни, като 46% от младите гласоподаватели във Франция (18-24) са разтревожени за този възможен сюжет.

В умозаключение, създателите виждат изборите идната седмица като "разделен екран ".

Те имат вяра, че половината от гласоподавателите, които имат вяра в политическия развой и спор, могат да бъдат ангажирани посредством обичайните способи и ще бъдат отворени за естествения политически разговор.

Те обаче предизвестяват, че тези гласоподаватели са намаляващ дял от електората и не трябва да бъдат считани като гаранция за победа на изборите.

Вместо това те настояват, че мейнстрийм париите би трябвало да потърсят нови целеви групи и да покажат на тези гласоподаватели, че схващат политическия пейзаж.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР