Последният вариант за увеличение ще породи недоволство сред хората с

...
Последният вариант за увеличение ще породи недоволство сред хората с
Коментари Харесай

Кабинетът е напът да повтори грешката при увеличението на пенсиите

Последният вид за нарастване ще породи неодобрение измежду хората с ниски пенсии

Сред "стоте " разновидността за нарастване на пенсиите от 1 юли държавното управление се стопира на подобен, който може да повтори януарската неточност с преизчислението. Отново е допустимо да се стигне до невиждано нарастване за възрастните, само че то да остави повече от половината от тях разочаровани, отбелязва Диляна Димитрова във вестник.

Социалният министър Георги Гьоков разгласи през днешния ден пред, че в огромна степен ограниченията са изчистени и са подготвени да бъдат показани пред необятната общност. Парите са обезпечени, има уверения от финансовия министър, че в бюджета има близо 2 милиарда лева, които да обезпечат тези ограничения, добави министърът.

Гьоков твърди, че има сделка за 21,6% нарастване на пенсиите от 1 юли, защото в огромна степен този % покрива инфлацията и компенсира отпадането на коронавирус добавката от юли. С други думи - ще се постави завършек на всички добавки и обезщетения, които се заплащат сега към пенсиите. За към 20% нарастване от 1 юли през днешния ден разгласи и Ивайло Мирчев от "Демократична България ", който взе участие в разискването на ограниченията.

21,6% звучи ужасно доста, също така идентичен % на нарастване е доста по-справедлив вид от раздаваните идентични суми на калпак. Този % обаче евентуално ще остави хората на ниски пенсии недоволни поради обещаваното до този миг и ще зарадва единствено хората с над 520 лева пенсия. Така ще се породи забавна обстановка - през юли превес ще бъде даден на по-високите пенсии за сметка на ниските, а през октомври с преизчисление ще се търси метод ниските да догонят останалите.

Допреди дни концепцията бе за 10% осъвременяване от 1 юли и опазване на добавката от 60 лева до края на годината, само че към този момент като инфлационна добавка. Този вид е надалеч от идеалното, тъй като удължава наследения проблем с добавката, а на всичкото от горната страна и неизвестността за нейното бъдеще от 2023 година Той обаче е по-изгоден за минималната пенсия и пенсиите докъм 520 лева от дефинитивно утвърждения (одобрен най-малко на този етап), демонстрират калкулации. Резултатите от тях са разумни - твърдата сума от 60 лева съставлява доста по-голямо нарастване за ниските пенсии в сравнение с за високите.

Окончателно утвърденият вид - 21,6%, ще донесе по-ниско нарастване на дребните пенсии даже по отношение на базовия най-малко - обезпечените в бюджета 6,1% по швейцарското предписание от 1 юли и опазване на 60-те лева добавка. Тук би трябвало да отбележим, че за момента никой не позволява отпадане на добавката в инфлационната 2022 година, въпреки че тъкмо това е планувано в настоящите бюджетни закони.

Тази последователност на другите комбинации важи за пенсиите докъм 520 лева При пенсия от 520 лева резултатът от 10% плюс 60 лева е съвсем колкото 21,6%. Оттам нататък, препоръчаният от Гьоков финален вид за 21,6% става най-изгоден, като при пенсия от 1000 лева преимуществото му е очевидно - още веднъж изцяло понятен резултат, като се има поради високата база, върху който се ползва процентът. Минималната пенсия обаче към този момент се получава от половината пенсионери, т.е. може да се допусна, че повече от половината (заедно с тези, които получават до 520 лева.) ще останат недоволни от юли.

Как наподобява всичко това в цифри?

1. Пенсия от 370 лева

В момента минималната пенсия е 370 лева, като действително получаваната сума е 430 лева (с 60 лева коронавирус добавка, която другия месец ще се изплати за финален път). При опазване на % по швейцарското предписание - 6,1%, само че и опазване на добавката, от 1 юли хората с 370 лева пенсия ще стартират да получават 452,57 лева (увеличението постоянно се ползва върху действителния размер на пенсията, който може да е по-нисък от 370 лева, по тази причина за изясненост вземаме поради образец с 370 лева автентичен размер на пенсията). Т.е. можем да заключим, че за тези хора това ще е минимумът, на който могат да се надяват от 1 юли.

Ако се премине към предпоследния вид - 10% нарастване на пенсията и опазване на добавката, сумата става 467 лева При последния вид - 21,6%, обаче сумата е 449,92 лева Т.е. тя ще падне даже под двете базови условия за пенсиите - добавката да бъде непокътната под някаква форма и инфлацията да бъде покрита даже и единствено с неефективното сега швейцарско предписание.

2. Пенсия от 500 лева

С отдалечаването на размера на пенсията от 370 лева разликата сред двата последно обсъждани разновидността стартира да се топи. При 500 лева главен размер на пенсията, 10% плюс 60 лева ще я увеличи до 610 лева от 1 юли. С 21,6% сумата ще стане 608 лева Сега пенсионерът получава 560 лева плюс отплата за понижаване на общата сума от пенсия и добавка през януари. При базовия вид - 6,1% и опазване на 60-те лева, сумата ще бъде 590,5 лева

3. Пенсия от 520 лева

Тук двата обсъждани разновидността съвсем се изравняват. При 10% плюс 60 лева общо получаваната сума ще се увеличи до 632 лева При 21,6% нарастване, сумата е съвсем същата - 632,32 лева Запазването на планувания в закона за бюджета на ДОО % по швейцарското предписание - 6,1%, плюс добавка ще значи 611,72 лева пенсия.

4. Пенсия от 1000 лева

Предимството на последния вид тук е към този момент доста очевидно. 21,6% нарастване ще направи пенсията от 1 юли 1216 лева Ако се върви към предпоследния вид - 10% плюс 60 лева, сумата става 1160 лева При 6,1% и опазване на добавката сумата ще е 1121 лева.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР