Последният уикенд преди изборите на 14 ноември мина под знака

...
Последният уикенд преди изборите на 14 ноември мина под знака
Коментари Харесай

Най-важното от уикенда: ГЕРБ провидя нов "Костинброд"; 60 млн. лв. от "Хемус" отишли у "обикновен човек"

Последният уикенд преди изборите на 14 ноември мина под знака на композиция от публични последни социологически изследвания и ескалиращи тайни теории. По последната линия главен генератор беше ГЕРБ, която през седмицата получи няколко крошета от ръководеното от Бойко Рашков Министерство на вътрешните работи - акции по задържане на купувачи на гласове и около договорите за създаване на автомагистрала " Хемус ".

В отговор в събота водачът на ГЕРБ Бойко Борисов оповести информация за импортирани 228 машини за гласоподаване над закупените за задачата на изборите. Той разтълкува това като подготовка на нов " Костинброд ", визирайки проблема от 2013 година, когато в навечерието на изборите бяха стартирани съмнения за напечатани и складирани бюлетини над поръчаните бройки. Аналогията е странна, защото тогава обвиняванията бяха, че самата ГЕРБ готви операция, а тя отхвърляше. През годините партията настояваше, че цялата костинбродска спекулация е била за да отблъсне нейни гласоподаватели - до момента в който в този момент, наподобява, функциите са разменени.

В неделя пък Борисов нападна непосредствено Рашков с изказване, че е бил на лов в петък с Фуат Гювен, притежателят на Д банк, който някогашният министър председател показа като банкера на Движение за права и свободи. Това очевидно е отговор на изказванията на вътрешния министър от седмицата, че 21 млн. лева са преведени към Дубай през банка на Борисов, със притежателя на която той е имал общи компании, както и че е имало загадка среща сред ГЕРБ и Движение за права и свободи, на която е обсъждана бъдеща коалиция. Последни изследвания: Преднина за ГЕРБ и оспорвано второ място сред Българска социалистическа партия и Политическа партия Публикуваните през уикенда социологически изследвания на " Галъп " (по поръчка на уеб страницата OffNews) и на " Екзакта " (за bTV) чертаят сходна картина с минимални разлики. Преднината на ГЕРБ седмица преди изборите се усилва и електоралната ѝ поддръжка доближава към 24% в двете анкети. Те дават и близки резултати на Българска социалистическа партия и " Продължаваме промяната " с друг превес, само че с обща оценка, че новата партия на досегашните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев има повече капацитет да активизира колебаещи се. Шансът за преизбиране на президента Румен Радев още на първи тур и в двете изследвания спада, като електоралната поддръжка за него е малко под петдесетпроцентовата преграда, само че надалеч над тази на главния различен кандидат за поста, подкрепения от ГЕРБ Анастас Герджиков. Повече по тематиката -. Има ли спомагателни 228 машините за гласоподаване Изнесената от ГЕРБ информация до момента по-скоро се удостоверява от институциите, само че не и изводите им. Според за проблема се знае от дни и имало пояснения от вносителя " Сиела норма ", че тези машини не са за българските избори, а ще се употребяват за демонстрации в Албания, Грузия и други

От Българска социалистическа партия обаче също се активизираха по тематиката и излязоха с въпроси, в случай че са частна благосъстоятелност, за какво се съхраняват дружно с тези за изборите и страната заплаща за склада им. Според основния секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров обаче това не е тъкмо по този начин, като тези 228 машини не са вкарани в склада, а са оставени отвън него в запечатан резервоар. Пред БНР той посочи, че ЦИК е известена за това и ДАНС е направила инспекция. Източените 60 млн. лева от " Хемус " отишли у " един елементарен човек " Това изясни пред bTV зам.-началникът на ГДБОП Любомир Николов. По думите му той няма политическа кариера, не е обвързван с партии, няма строителен бизнес, а е " инцидентно лице, на което е сложена задача да усвои тези средства и да придвижи тези пари ". Той сподели още, че въпросното лице още не е арестувано.

Предвидимо хвърлените обвинявания по тематиката на взаимна конференция на Министерство на вътрешните работи, Министерство на регионалното развитие, ДНСК и Национална агенция за приходите генерираха и реакции, които започнаха още от петък вечерта. От компанията " Водно строителство - Благоевград ", която не беше непосредствено посочена, само че е обществено известно, че е главен адресат на средства по обсъждания лот 5 от автомагистралата, се оповестиха за жертва на репресии. " От всички данни, изнесени на конференцията, правилен е само фактът, че " Водно строителство " АД има законно подписан контракт с държавното сдружение " Автомагистрали " ЕАД за доставка на материали/наем на машинизация за сектор от автомагистрала " Хемус ", се споделя мнение, изпратено от Gmail акаунт.

По периферно обвързваните тематики Българска народна банка излезе с позиция, че Бойко Борисов " не е притежател и не взе участие в органи на ръководство на търговски банки в България ". А притежателят на " Софиямед " доктор Михаил Тиков, който по думите на Бойко Рашков е бил хазаин на загадка среща ГЕРБ - Движение за права и свободи в Цигов чарк, съобщи, че не се занимава с политика и че по това време е бил в чужбина. В известието, разпратено от пресцентъра на неговата болница, се споделя още, че Тиков не има частна благосъстоятелност на територията на курортно населено място Цигов чарк, а обвързвана с него компания има хотелски комплекс, профилиран в конферентен туризъм на територията на бент. " Батак ", където се организират събития и прояви от всевъзможен темперамент. Служебният кабинет облекчи достъпа на компаниите до компенсацията за скъпия ток Промените са решени на изключително държавно съвещание и те уточняват метода на заплащане на компенсацията от 110 лева./мВтч и типовите контракти, които енергийният министър би трябвало да подписа с търговците, доставчиците и производителите на ток, продаващи непосредствено на компании, както и с енергийната борса. Предвижда се мярката да работи за два месеца - октомври и ноември, като първите обезщетения да се получат с фактурите дължими през сегашния месец. Плащания обаче ще могат да се създадат част след приемане на утвърждение от Европейската комисия. В понеделник се чака изясненост за връщането на дребните деца в учебно заведение Започна разпределението на щадящи проби за ковид по учебните заведения в страната, предопределени за учениците сред I и IV клас. Утре министърът на образованието и науката и министърът на опазването на здравето ще издадат заповед, в която ще бъде в детайли написан механизмът за тестването на децата. Тогава ще стане ясно и дали родителите са съгласни децата им да се върнат в клас, в случай че бъдат тествани два пъти в седмицата. Първоначалният проект беше те да бъдат още веднъж присъствено на учебно заведение на 10 ноември (сряда). Междувременно обаче учителският състав към КТ " Подкрепа " изиска да се промени методът на тестване на дребните възпитаници, като вместо от учителите пробите да се взимат от родителите в домашни условия и да бъдат съпроводени от декларация, че пробата е отрицателен.

Последният уикенд преди изборите на 14 ноември мина под знака на композиция от публични последни социологически изследвания и ескалиращи тайни теории. По последната линия главен генератор беше ГЕРБ, която през седмицата получи няколко крошета от ръководеното от Бойко Рашков Министерство на вътрешните работи - акции по задържане на купувачи на гласове и около договорите за създаване на автомагистрала " Хемус ".В отговор в събота водачът на ГЕРБ Бойко Борисов оповести информация за импортирани 228 машини за гласоподаване над закупените за задачата на изборите. Той разтълкува това като подготовка на нов " Костинброд ", визирайки проблема от 2013 година, когато в навечерието на изборите бяха стартирани съмнения за напечатани и складирани бюлетини над поръчаните бройки. Аналогията е странна, защото тогава обвиняванията бяха, че самата ГЕРБ готви операция, а тя отхвърляше. През годините партията настояваше, че цялата костинбродска спекулация е била за да отблъсне нейни гласоподаватели - до момента в който в този момент, наподобява, функциите са разменени.
Благодарим Ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Николай Стоянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР