Последният скандал около автомобилния гигант Volkswagen се разраства. След като

...
Последният скандал около автомобилния гигант Volkswagen се разраства. След като
Коментари Харесай

Гигантът Volkswagen тествал вредни газове върху хора

Последният скандал към автомобилния колос Volkswagen се разраства. След като по-рано бе разкрито, че компанията е тествала нездравословни газове върху маймуни, в този момент се оказва, че опити са правени и върху хора.

Става дума за 25 младежи, които в границите на няколко часа са вдишвали разнообразни дози от газа при опити в институт, част от Университета на Аахен. Изследването е било финансирано от Volkswagen и други автомобилни производители.

Последствията за човешкия организъм от газовете не са били избрани, когато проучването е било оповестено през 2016 година, оповестява в. Stuttgarter Zeitung.

Преди дни в. New York Times заяви за други сходни проби, само че с маймуни. Те били извършени през 2014 година от Изследователския респираторен институт " Лавлейс " по контракт, в който Volkswagen е била главният възложител, настояват двама души, които са управлявали опитите. Маймуните са били принудени да дишат отработените газове от дизелов мотор на Volkswagen, за който година по-късно се разбра, че е оборудван с компютърна стратегия, прикриваща обстоятелството, че излъчванията са над допустимото.

За задачата е била употребена Европейската изследователска група за околна среда и здраве в транспортния бранш (EUGT) - лобистка организация, финансирана от Volkswagen, Daimler и BMW, която бе разпусната предходната година. Предназначението на опитите е било да се съберат причини в отбрана на дизеловите мотори след разкрития на Световната здравна организация, че отработените от тях газове може да провокират ракови болести, добавя New York Times. Не е ясно дали автокомпаниите са знаели за опитите с маймуни.

Германското държавно управление осъди опитите с хора и маймуни и настоя управителните органи на трите компании да вземат ограничения.

Междувременно надзорният съвет на Volkswagen прикани в понеделник за неотложно следствие на това кой е поръчал тестванията.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР