Последният съветски лидер Михаил Горбачов заяви вчера, че знаковият договор

...
Последният съветски лидер Михаил Горбачов заяви вчера, че знаковият договор
Коментари Харесай

Последният съветски лидер призова Тръмп и Путин да спасят договора, предотвратил Студената война

Последният руски водач Михаил Горбачов съобщи през вчерашния ден, че знаковият контракт за надзор върху въоръженията, оказал помощ за прекъсване на Студената война, е в заплаха и прикани за среща на върха сред американския президент Доналд Тръмп и съветския президент Владимир Путин, с цел да бъде избавено съглашението, съобщи Ройтерс, представен от Българска телеграфна агенция.

Горбачов съобщи, че връзките сред Съединени американски щати и Русия са в " тежка рецесия " и договорът, с който бяха неразрешени всички руски и американски нуклеарни и стандартни ракети с дребен и междинен обхват с наземно базиране, е в сериозна заплаха.

Договорът за нуклеарните сили със междинен обхват беше подписан през 1987 година във Вашингтон от Горбачов и тогавашния американски президент Роналд Рейгън. След рухването на Съветския съюз Русия пое отговорностите по съглашението.

През последните месеци Съединени американски щати и Русия взаимно се упрекват в нарушение на контракта, което поражда страхове, че той може да се разпадне. Отношенията сред Вашингтон и Москва не престават да се утежняват на фона на изказванията за съветска интервенция в американските президентски избори през 2016 година.

Горбачов съобщи в публикация във в. " Росийская газета ", че договорът е в заплаха и Тръмп и Путин би трябвало да се срещнат, с цел да обсъдят проблемите на нуклеарното разоръжаване и стратегическата непоклатимост.

Според Горбачов договорът " се оказва най-уязвимата частица в системата за ограничение и понижаване на оръжията за всеобщо заличаване ".

" Ако системата за ограничение на нуклеарните оръжия рухне, а точно до това може да докара разпадането на контракта за нуклеарните сили със междинен обхват, последствията ще бъдат пагубни ", съобщи той.

Обръщайки се към Тръмп и Путин, Горбачов сподели, че желае да види " пълноценна " среща на върха сред Съединени американски щати и Русия като тази, в която е взел участие той в края на Студената война.

" Никак не е обикновено президентите на нуклеарните сили да се срещат някъде " в коридорите " (на някое събитие) и да са се срещали единствено един път ", съобщи Горбачов, имайки поради срещата сред Тръмп и Путин на форума на Г-20 в Германия през юли.

" Ако договорът за нуклеарните сили със междинен обхват може да бъде избавен, това ще бъде мощен сигнал за целия свят, че най-големите нуклеарни сили схващат своята отговорност и се отнасят съществено към своите отговорности ", сподели Горбачов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР