Последният съветски лидер Михаил Горбачов, човекът, който доведе до падането

...
Последният съветски лидер Михаил Горбачов, човекът, който доведе до падането
Коментари Харесай

Почина Горбачов

Последният руски водач Михаил Горбачов, индивидът, който докара до рухването на комунизма и разпада на соцлагера, част от който беше и България, умря късно в понеделник вечер, заяви формалната съветска организация Новости. Новината след час беше доказана и от АП. Горбачов беше на 91 и половина години - роден е на 2 март 1931 г.  Избран за общоприет секретар на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз той оглави Съветския съюз през 1985 година Неговата перестройка сложи началото на края на комунистическото ръководство в Москва и в цяла Източна Европа. Той не съумя да запази алената империя и остана освен първият, само че и последният президент на Съюз на съветските социалистически републики, който самичък разгласи за разхлабен нна 25 декември 1991 година, откакто зад тила му президентите на обявилите се за самостоятелни Русия, Украйна и Беларус разпределиха наследството на Съветския съюз.

Роден в дълбоката съветска провинция, минал през разнообразни чиновнически равнища, той има невероятния късмет на отмора в ръководената от него Ставрополска област да пристигна шефът на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и член на Политбюро на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз Юрий Андропов. Той го приготвя за правоприемник на Брежнев като водач на Съюз на съветските социалистически републики. През 1979 година е привикан в Москва за секретар на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз. Когато през 1982 година Брежнев умира, Андропов го наследява и убеждава най-влиятелния си сподвижник Громико кого да уточни за идващ началник на империята. Когато самият началник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) също издъхва, старите членове на управлението на Партията въпреки всичко избират Константин Черненко да ръководи от 1984 година руската империя. Когато и той умира, изборът е сред протежето на Андропов и двама от любимците на Брежнев - единият от които е бащата на настоящия азерски президент Алиев. Верен на обета си пред кагебееца, старейшината Громико постанова Горбачов за партиен водач, а самичък се отхвърля след десетилетия като външен министър от поста си, само че поема позицията на държавен глава - ръководител на Върховния съвет на Съюз на съветските социалистически републики. Така Горбачов става водач на Съюза, формиран от днешни 15 страни, и целия соцблок - сегашната Източна Европа. Започва курс на демократизация на соцсистемата, публичност и доближаване със Запада. Срещу 15 милиарда марки, при предстоящи от Германия 50 милиарда съгласно спомените на тогавашния канцлер Кол, който води договарянията, се съгласява на обединяването на страната и изтеглянето на съветските окупационни войски в източната й част - тогавашната страна Германска демократична република. Твърдеше до последните си дни, че е договорил НАТО да не се уголемява на Изток в някогашните соцдържави, само че това в никакъв случай не е закрепено в формален документ на най-високо ниво.

В същото време Горбачов е индивидът, наложил безмълвие в целия соцлагер, в това число у нас, за повредата в Чернобил през 1986 година Също заради управническите му неумения, съпроводени от спадането на цените на петрола, стопанската система на страната му, а и на тясно свързаната с нея цяла Източна Европа изпада в сериозна рецесия, изключително след 1987 година Неговото решение е да спре помощите, в това число и за България - тогавашни над половин милиард $ годишно, равностойни на най-малко 2,5 - 3 милиарда $ през днешния ден, защото не желае да работи с тогавашния ни водач Тодор Живков. Когото и съумява да смъкна посредством дворцов прелом на 10 ноември 1989 г.    

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР