Последният проект на Галерия +359 за 2018 година е посветен

...
Последният проект на Галерия +359 за 2018 година е посветен
Коментари Харесай

Водната кула като метафора на постоянното движение

Последният план на Галерия +359 за 2018 година е отдаден на водата и нейните трансформации. Изложбата на Калина Димитрова и куратора Весела Ножарова се открива на 5 декември от 18:00 часа.

Под заглавие „ Все по-нови води се вливат в тези, които към този момент са се влели в същите реки ”, авторката показва скулптурна апаратура, която борави с ежедневни и познати облици. Това са разнообразни вместилища на течности, шишета за вода, бутилки за сок, кенчета от бира - все артикули на актуалната цивилизация, които обаче вместват една и съща изначална субстанция. Весела Ножарова подчертава в кураторската си идея, че „ в своята артистична процедура, Калина Димитрова постоянно се занимава с смяната. Но не с смяната като ненадейно преобразяване, а като прикрито и непреклонно изменение. “ Водната кула е естествена продължение на нейното проучване.

Съоръжението в кв. Лозенец е хранилище на вода, която се впуска нагоре, с цел да доближи върха, в опит да изравни и умиротвори всички течащи води в близост. Вода, която е на върха, подготвена да падне надолу, с цел да се качи нагоре още веднъж и още веднъж да полети надолу… Този безкраен цикъл от дълго време е липсващ от остарялата постройка. Кулата се е трансформирала в метафора, в монумент на непрекъснато придвижване, метафора за всичко, което тече, което трансформира формата си, което преодолява трудности, променя облика си, изпълва се със наличие или го губи ненадейно преминавайки в нещо друго, с форма или безформено.

Материална, бяла и анонимна, инсталацията на Димитрова е статуя на смяната и безконечното придвижване и преобразяване. Това обаче още веднъж е единствено моментно положение на обектите. Предметите се втичат от цистерната на кулата, политат надолу като огромни гроздове течност, падат, с цел да заемат познатите форми и облик, само че това трае единствено момент преди да се разтекат още веднъж.

" Подобно на течността, която не знае загради заемайки наличното пространство, по този начин и човешкото въображение борави с безлимитни категории, готово да припознае смисъл и логичност в изменящия се веществен свят " обобщава Весела Ножарова.

Изложбата ще бъде налична за ценителите на актуалното изкуство до 23 декември.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР