Последният престой на нараненият розов пеликан, преди да бъде пуснат

...
Последният престой на нараненият розов пеликан, преди да бъде пуснат
Коментари Харесай

Полетя пеликанът, който бе прострелян от бракониери

Последният престой на нараненият розов пеликан, преди да бъде пуснат в природата, беше в Еко парка за биоразнообразие и различен туризъм. Той се намира на 15 километра от Бургас на езерото Вая.
Ана Янчева е шеф на Екопарка, който работи взаимно със Зелени Балкани и клиниката в Стара Загора, където се лекуват потърпевши животни.
В екопарка оказват помощ на птиците след тяхното изцеление и им дават опция да се приспособяват в естествената си среда. Розовият пеликан, който е на възраст към една година, беше прострелян с няколко сачми, една от които съществено повреди крайници на птицата. Освен него, във водите на езерото Вая се възвръщат белочели и зеленоглави патици, които също бяха пуснати на вода. Техните крила са били подрязани от бракониери. Сега, те се зареждат и до няколко дни се чака да има усъвършенстване в положението им.
За Actualno.com Ана Янчева разяснява: “Ако има наказания, бракониерите няма да си разрешават да нараняват животните. Но има и различен проблем. Това е непознаването на типовете. Нашата задача е, да ги демонстрираме по-често и хората, те да имат познанието, че това е предпазен тип и не би трябвало да го нараняват. Много животни са потърпевши поради недоумение. “

Христина Клисурова от Зелени балкани е един от хората, които се грижеха за простреляният розов пеликан. Тя е удовлетворена, че той към този момент е на независимост и си спомня, какъв брой тежко е било положението на птицата първоначално. За Actualno.com тя показа: „ Птицата беше съвсем безпомощна. След направения обзор беше взето решение счупеното крило да остане неподвижен. Не бяха извадени и сачмите, тъй като това щеше да е по-опасно за птицата. Сачмата, с която пеликанът беше уцелен в региона на корема, също се локализира. И по този начин, след един месец възобновяване и лекуване, пеликанът е свободен “.

Този случай приключи щастливо, само че какво е бъдещето на птиците, които зимуват или живеят целогодишно във водоемите край Бургас? Оказва се, че значително то зависи и от всеки човек, който се допира до дивата природа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР