Последният път, в който Емануела Орланди е видяна жива, момичето

...
Последният път, в който Емануела Орланди е видяна жива, момичето
Коментари Харесай

Папата, Емануела, Ватикана: Близо ли са разследващите до разплитане на мистерията?

Последният път, в който Емануела Орланди е забелязана жива, момичето е едвам на 15 години. През лятото на 1983 тодина тя отива на Пиаца дел Каталоне – дребен площад тъкмо отвън стените на Ватикана, с цел да се срещне с другари.

Атмосферата към момента е празнична през този задушлив юни, единствено няколко седмици откакто Рома завоюва купата в Серия А. На фотография, направена по това време, Орланди носи лента за глава в жълто и алено –  цветовете на футболния тим, която майка й е направила за нея. Това беше една от последните фотоси, направени на тийнейджърката, преди тя да изчезне безследно на 22 юни 1983 година

Именно това изобраоение подтиква брат Пиетро Орланди да тръгне по нов път в непрестанното търсене на истината

„ Емануела постоянно идваше тук с другари “, сподели той в изявление за Observer от Пиаца дел Каталоне. „ Те към момента честваха. Това беше последната й фотография, направена усмихната. “

Вече четири деситилетия изгубването на Емануела, чието семейство не я е виждало, откогато тя напуща дома си във Ватикана, където татко й е чиновник, с цел да вземе урок по флейта, тормози Италия.

Но едвам през януари тази година могъщият и енигматичен Свети трон стартира свое лично следствие, като неговият бранител на справедливостта Алесандро Диди даде обещание да прерови всяко кътче на Земята с цел да разплете мистерията, породила доста теории, някои от които странни, само че никакви съответни обстоятелства. Прокурорите в Рим започнаха да си сътрудничат с Ватикана по следствието този месец.

„ За 40 години в никакъв случай не е имало съдействие сред двете институции “, сподели Орланди. „ До преди няколко години Ватикана сподели, че не знае нищо, че тя е изчезнала в Италия и по тази причина изгубването би трябвало да се проверява от органите там. Но ми и споделиха, че Рим има доста документи. През всичките тези години Ватикана мълчи – може би това значи, че някой там има доказателство за случилото се. “

Преди няколко седмици Орланди провокира дискусия, откакто намека, че доста почитаният папа Йоан Павел II може да е забъркан в изгубването на по-малката му сестра.

Разследването на Ватикана стартира няколко месеца, откакто сериалът на Netflix „ Момичето от Ватикана “ още веднъж притегли вниманието към мистериозното изгубване на Емануела. Сериалът изследва появилите се през годините теории, като първата от тях е, че тя е била отвлечена от тайфа, с цел да изнудва Ватикана да освободи Мехмет Али Агджа, който беше задържан през 1981 година, откакто се опита да убие Йоан Павел II.

Друга версия пък свързва нейното изгубване с вълна от финансови кавги във Ватиканската банка, хипотетична полова мрежа, ръководена от ватиканската полиция, и мафията.

Трети настояват, че Емануела е отведена в Лондон, където живее години наред в юношески хостел, благосъстоятелност на католическа конгрегация, като разноските й са финансирани от Ватикана. Според тази догадка тя е умряла в Лондон, преди тялото й да бъде трансферирано назад в Рим и заровено във Ватикана. През 2019 година две гробници във Ватикана бяха отворени още веднъж след сигнал, че Емануела може да е заровена там. Но там не бяха открити никакви човешки остатъци.

Но новото и най-стряскащо изказване в поредицата Netflix пристигна от другар от детството на Емануела, който сподели, че

тийнейджърката й споделила, че била измъчвана от „ някой непосредствен “ на Йоан Павел II

„ Тя сподели, че диалогът се е случил няколко дни преди Емануела да изчезне и че хипотетичният случай се е случил в градините на Ватикана “, сподели Орланди. „ Това, че Емануела може да е била жертва на педофилия, е може би най-правдоподобната доктрина. “

 Снимка: БГНЕС/EPA/SERENA CREMASCHI INSIDEFOTO

Решимостта на Орланди да открие истината раздразни Ватикана. През април, по време на разпит пред ватиканските прокурори, той показа аудиозапис, съдържащ хипотетичен диалог сред публицист и боса на римска незаконна организация, обвинена, че е забъркана в изгубването на Емануела. В записа незаконният необут загатва, че починалият Йоан Павел II, чието автентично име е Карол Йозеф Войтила, е излизал през нощта с висши духовници в търсене на тийнейджърки.

Впоследствие част от аудиозаписа беше излъчен в италианска телевизионна стратегия по време на изявление с Орланди, в което той добави:

„ Казват ми, че Войтила понякога излизал вечер с двама полски монсеньори и сигурно не е било, с цел да благославя домове. ”

Папа Франциск осъди „ обидните и неоснователни клевети “, до момента в който ежедневникът на Ватикана, L’Osservatore Romano, сподели, че „ анонимните, срамни обвинявания “ са „ безумни “.

От своя страна Орланди твърди, че Ватикана е употребявал разногласието, с цел да го дискредитира.

„ Винаги съм казвал, че имам вяра, че Йоан Павел е знаел нещо “, сподели той. „ Но индивидът от аудиозаписа беше този, който употребява обидни думи против него. Дадох и имената на двамата монсеньори, които бяха близки на Йоан Павел. Всички знаеха, че от време на време излизат вечер дружно. Просто прибавих, че техните разходки не са по религиозни аргументи. “

Той също по този начин се чуди дали папа Франциск знае нещо за ориста на сестра му, когато малко след избирането му през 2013 година папата му сподели, че Емануела е „ на небето “.

„ Той ми сподели това, не знам за какво “, споделя Орланди. „ За Йозеф Ратцингер (неговия предходник папа Бенедикт XVI) Емануела беше табу. Така че фактът, че Франсис употребява нейното име, ме накара да мисля, че желае да си сътрудничи с мен, само че от този момент той не е поискал да се срещнем още веднъж. “

Орланди, който има още три сестри, разказва привилегировано детство измежду стените на Ватикана, където са се наслаждавали на градините и са се чувствали по този начин, все едно живеят на  „ най-безопасното място на света “.

Неговият блян към истината е отчасти повлиян от възприятието за виновност. В деня, в който Емануела изчезва, тя го моли да я закара на урока по флейта. „ Беше толкоз горещо в Рим и не желаех да изляза “, споделя той. „ Тя беше малко ядосана и си потегли. Все още се чудя дали това щеше да се случи, в случай че я бях взел. ”

„ Времето ще покаже дали следствието ще даде нужните отговори. През всичките тези години не знаем дали Емануела е жива или мъртва “, сподели той. „ Ще продължа борбата си до самия край. “

Етикети: ВатиканаЕмануела Орландипапапапа Йоан Павел IIРим
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР