Последният първи секретар на Окръжния комитет на БКП в Пловдив

...
Последният първи секретар на Окръжния комитет на БКП в Пловдив
Коментари Харесай

ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ: Самоуби се виден партиен функционер в Пловдив!

Последният първи секретар на Окръжния комитет на Българска комунистическа партия в Пловдив Пантелей Пачов се е самоубил нощес. Пачов е поставил завършек на живота си в пловдивския си дом със законно притежавания си револвер, заяви Plovdiv-online. Преди да се реши на това някогашният партиен необут е бил изписан от болница с диагноза рак на дебелото черво. Тялото ще бъде кремирано и по-късно положено в урна.

Пантелей Пачов е един от подкрепилите преврата против Тодор Живков през ноември 1989 година На 26 ноември 1989-та Пантелей Пачов персонално излиза пред демострантите на първия в Пловдив протест против Българска комунистическа партия и съумява да спре разрастването на напрежението и апелите за атакуване на Партийния дом.

Впоследствие е пратен от държавното управление на Андрей Луканов за българсдки представител в комисията по закриване на Съвета за икономическа взаимопомощ /СИВ/ на страните от Варшавския контракт.

След като се завръща от тази си задача, Пантелей Пачов се пенсионира.

Пантелей Пачов е роден на 24 февруОТ ари 1939 година в Асеновград в фамилията на комунистическия деятел Лазар Пачов, наказан на гибел и екзекутиран през 1942 година и Бела Симеонова Кляшева.

След гимназията стартира работа като служащ в цех „ Балкан " в Пловдив.

Член е на Българска комунистическа партия от 1964 година Завършва инженерна физика в Института за стомана и сплави в Москва и през 1967 – 1975 година е заместник-директор на Завода за пишещи машини „ Марица " в Пловдив.

Член е на бюрото на Градския комитет в Пловдив.

След това е на работа в апарата на Българска комунистическа партия в Пловдив, като през 1984 година оглавява градския комитет.

През 1977 година приключва Академия за обществени науки и стопанско управлени.

Завръща се в Пловдив, където работи като инструктор в Окръжния комитет на Българска комунистическа партия и секретар на Общинския партиен комитет.

От 1981 година е секретар на Окръжния комитет на Българска комунистическа партия, отговарящ за организационните въпроси, а от 1984 година е първи секретар на Общинския комитет на Българска комунистическа партия в Пловдив.

От 1981 година е кандидат-член, а от 1986 година – член на Централния комитет на Българска комунистическа партия.

На 16 ноември 1989 година е определен и за член на Политбюро и остава на този пост до края на януари идната година.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР