Последният общ прародител на човекоподобните маймуни и човека е ходил

...
Последният общ прародител на човекоподобните маймуни и човека е ходил
Коментари Харесай

Българин в екипа, който откри общ предтеча на човекоподобни маймуни и човек

Последният общ предшественик на човекоподобните маймуни и индивида е ходил изправен не в Африка, а в Европа. Това е огромната вест от еволюционното минало на хората, която пристигна от обява на списание Нейчър. В нея е разказан нов жанр човекоподобни изкопаеми маймуни и в работата на интернационалния екип значима роля има един българин. Проф. Николай Спасов, който към този момент впечатли международната научна общественост с изложение на непознатия дотогава Грекопитек. Репортаж на Мария Чернева.

И преди 12 милиона години тук, покрай Алпите в Бавария, са текли изворите на Дунав, отлаганията на находището пазят следи на дребен приток - споделя ръководителката на палеонтологичния екип. Проф. Мадлен Бьоме демонстрира необикновено старание и след 5 години разкопки, най-сетне попада на голям брой остатъци на животни и по-важното на чужд тип маймуни. 40 кости от 4 индивида, които дават невероятна опция да се откри доста тъкмо каква е била походката му - от основните въпроси за човешката еволюция.
проф. Николай Спасов - шеф на Националния природонаучен музей, Българска академия на науките : Защо сме се изправили, какви са били предшествениците, по какъв начин са се придвижвали те с цел да се стигне до днешния изправен вървеж.И тези кости демонстрират за нас неповторим метод на напредване.
Далечният ни родственик се е придвижвал висящ от клон на клон като шимпанзетата, само че е можел и да върви изправен.

проф. Николай Спасов : Тук мога да покажа да вземем за пример откъс от бедрена кост от женски субект, в случай че го съпоставим с орангутана, тук би трябвало да стои, в тази част на бедрото.
Определено са били дребни, 20-30 кг, високи към метър. Откритите кости са задоволителни, с цел да се построи целия облик на човекоподобната маймуна. Нарекли я Данувиус, в чест на бога на Дунав. И за в този момент е последният прочут общ предходник на маймуните и индивида. Неоспоримо доказателство за това, че прохождането е почнало в Европа и се е развило по-късно в Африка.
проф. Николай Спасов: Както наподобява една предадаптация, когато първите предчовеци излизат в една доста по-открита саванна конюнктура, това се оказва за тях доста потребно.
И 6 милиона години по-късно, по нашите земи се е разхождал първият хоминин или предчовек - разказан от българския академик като грекопитек. Или още едно доказателство, че еволюцията на човек стартира в Европа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР