Последният кандидат за кмет на София - Вили Лилков, заяви

...
Последният кандидат за кмет на София - Вили Лилков, заяви
Коментари Харесай

Десните в София с противоречиви нагласи към кандидатурата на Вили Лилков за кмет на София

Последният претендент за кмет на София - Вили Лилков, съобщи в по Българска национална телевизия, че се е почувствал длъжен да се яви като опция за кандидат-кмет. Неговата кандидатура беше издигната в събота от предприемчив комитет, в който огромна част от участниците са били част от Съюз на демократичните сили.

Той става втората публично оповестена дясна кандидатура за кмет на столицата, след издигнатия към този момент от ПП-ДБ и " Спаси София " Васил Терзиев. Симпатизанти и членове на десницата се разделиха в позициите си " За " и " Против " повече от един кандидат-кмет.

Това е втори опит за Вили Лилков като претендент за столичен кмет, 8 години след първия. Пред Българска национална телевизия той сподели, че допреди 10 дни не е имал желание да се кандидатира, а проектите му за лятото били надалеч по-спокойни.

" След оповестяването на претендента на ПП-ДБ, възмущението на десните сини гласоподаватели беше толкоз огромно и натискът към мен, в положителния смисъл, беше толкоз огромен, че се почувствах длъжен да се явя като опция ", разяснява Лилков.

На въпрос дали по време на акцията ще се приказва за решения или за родови връзки, Вили Лилков отговори, че не желае да се стига до " улавяне за реверите ". Заяви обаче позицията си, че в Столична община би трябвало да влязат хора с опит и Васил Терзиев не е от тях.

" Неговата уязвимост е, че не е умел, не познава града. Едно е ръководството на огромен бизнес, друго е на дребна компания, трето и четвърто - на Столична община, на огромния град, това е мегаполис ", добави той.

Ласкаво за кандидатурата на Лилков се изрече актуалният кмет на София Йорданка Фандъкова. Тя обаче още веднъж не заяви дали и по кое време ГЕРБ ще кажат кой ще бъде техният претендент.

“ГЕРБ продължава да ръководи София и имаме много работа да свършим до края, несъмнено, на този мандат. Но в това време текат и събранията на структурите в София. Те би трябвало да предлагат своите претенденти освен за кмет на София, само че и за районни кметове, които са извънредно значими в София, изключително в огромния град, както и за претенденти за общински съветници, тъй че когато приключат събранията, ще забележим какви са номинациите и ще обсъдим в изпълнителна комисия ", разяснява Фандъкова.

Към момента, от мнения на членове на управлението на ГЕРБ, излиза наяве, че партията няма да поддържа кандидатурата на сътрудниците си в ръководството ПП-ДБ. По неофициална информация към водачите на ДСБ и Демократична България текат съществени офанзиви против кандидатурата на Васил Терзиев поради агентурното минало на неговите дядо, чичо и татко.

В късния следобяд от ДСБ изпратиха позиция до медиите, в която декларират, че поддържат изрично Васил Терзиев за кмет на София. Казват още, че кандидатурата на проф. Вили Лилков не е обсъждана в ДСБ, а самият той от години не е деен член. За Българска национална телевизия, едно от емблематичните лица на синьото пространство Светослав Малинов разяснява, че следва да се взема решение бъдещето на София и огромна част от десните гласоподаватели ще се наложи да създадат своя избор сред минало и бъдеще. Затова и попита дали ще разрешат те дневния ред на предишното мисловно да ги господства, както е било до момента или ще се възползват от първата опция за равноправност на това.

" Това е и смисъла на акцията и най-много на акцията на господин Терзиев. Да, той има генезис обвързван с тези роди, само че неговото минало не е минало на човек обвързван с тези среди, възползвал се и не дай боже пък е бил подпомаган от тях. Правя разлика сред генезис и минало и в този случай предишното на господин Терзиев за мен е чисто ", означи Малинов.

Малинов не се тормози, че 3 възможни кандидатури вдясно ще разпилеят гласовете на гласоподавателите. Напротив, сходно многообразие съгласно него дори би имало позитивен резултат.

" Защото изборите в София се вземат решение от най-хубавия претендент на десницата и по този начин е било от първите демократични избори. Всъщност първият тур на изборите ще изиграе ролята на първоначални избори и има възможност повече от един десен претендент да отиде на втори тур. Какво по-добро от това за десния гласоподавател ", добави той.

Не на това мнение обаче е юрист Петър Славов, чиято петиция за осъществяване на отворени предварителни избори за общ претендент за кмет на демократичната общественост в София набира скорост. Според него разделянето в дясното политическо пространство става все по-видимо и би трябвало да бъде предотвратено.

Засега от ляво не са декларирали публично дали ще имат своя кандидатура за столичен кмет. Неофициално обаче се заприказва, че за поста към този момент е разговаряно със Синдикалиста Ваня Григорова. Чуват се към този момент и отзиви, че в кметската конкуренция за София косвено ще се включи и президентът Румен Радев с издигането на кандидатурата на служебния районен министър Иван Шишков.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР