Нарастващите разходи за подслон представляват 90% от инфлацията от миналия месец

...
Последният индекс на потребителските цени показва, че разходите за подслон
Коментари Харесай

Последният индекс на потребителските цени показва, че разходите за подслон са допринесли за 90% от общата инфлация миналия месец - но предстои рязък обрат, казват икономически изследователи от Федералната резервна банка на Сан Франциско.

Жилищата съставляват най-голямата част от CPI и това измерване, известно като инфлация на подслоните, се очаква да се охлади тази година и дори може да стане отрицателно през следващата година, според изследователите.

Месечните разходи за подслон са се увеличили с 0,4% през юли и със 7,7% повече от преди година. След стабилно нарастване, годишната инфлация на жилищата се е понижила за четири последователни месеца от 8,2% през март до 7,7% през юли.

Жилищният сектор беше първият сегмент от икономиката, който беше засегнат от историческата кампания на Федералния резерв за намаляване на инфлацията, след като поредицата от увеличения на лихвените проценти изтласка лихвените проценти по ипотечните кредити на север от 7% и спря нажежения пандемичен пазар до скърцане.

Хората пазаруват пресни зеленчуци в супермаркет на Trader Joe Хората пазаруват пресни зеленчуци в супермаркета на Trader Joe в Саут Бърлингтън, Върмонт, на 6 юли. Робърт Никелсбърг/Гети изображения

Но прогнозите на изследователите от Федералния резерв в Сан Франциско предполагат, че можем да видим най-сериозното свиване на инфлацията в подслоните от глобалната финансова криза от 2007 до 2009 г., казват те.

„Нашата базова прогноза предполага, че годишната инфлация на жилищата ще продължи да се забавя до края на 2024 г. и дори може да стане отрицателна до средата на 2024 г.“, пишат изследователите. „Това би представлявало рязък обрат в инфлацията на жилищата, с важни последици за поведението на общата инфлация.“

Моделите на изследователите дават доста широк диапазон за възможно движение, като годишната инфлация на жилищата в края на 2024 г. се очаква да падне някъде от минус 9% до 2% в базовия модел. Дори това увеличение в горния край би било забавяне на инфлацията.

Има няколко предупреждения. Едната е, че оценките са базирани на данни от периода на пандемията, в който се наблюдава изключителен ръст на жилищните пазари и инфлацията. Друго е, че тези прогнози предполагат, че няма допълнителни шокове за системата.

Общата инфлация ще намалее, когато спадне инфлацията в подслоните

Понастоящем има разлика между инфлацията на подслоните, която остава по-висока, и други компоненти на инфлацията, които са намалели. Това е особено вярно, тъй като пазарните индикатори - като цените на жилищата и наемите - падат. Това предполага, че жилищният пазар се е забавил значително, заедно с повишаването на лихвените проценти.

Жилището представлява около 30% от стойността на кошницата от стоки, която Бюрото по трудова статистика оценява, за да състави индекса на потребителските цени. За наемателите инфлацията на подслоните включва плащания за наем и комунални услуги. За собствениците на жилища BLS разглежда какво би струвало наемането на подобна къща. Инфлацията в други части на икономиката също допринася за инфлацията. Ако цената на дървения материал се повиши, нарастват и разходите за изграждане на дом.

CPI се опитва да обхване целия жилищен пазар, включително наематели, които са били на дадено място за известно време и плащат дългогодишна сума за наем, и тези, които се местят на ново място, плащайки искан наем, който е по-подходящ за текущото търсене.

 ЮЖЕН БЪРЛИНГТЪН, ВЪРМОНТ – 1 ЮЛИ: Клиентите плащат хранителни стоки в супермаркет Hannaford на 1 юли 2023 г. в Саут Бърлингтън, Върмонт. Нивото на инфлация за храни и други дълготрайни стоки беше 9,7% през май 2023 г. (Снимка от Робърт Никелсбърг/Гети изображения) ЮЖЕН БЪРЛИНГТЪН, ВЪРМОНТ – 1 ЮЛИ: Клиентите плащат хранителни стоки в супермаркет Hannaford на 1 юли 2023 г. в Саут Бърлингтън, Върмонт. Нивото на инфлация за храни и други дълготрайни стоки беше 9,7% през май 2023 г. (Снимка от Робърт Никелсберг/Гети изображения) Робърт Никелсбърг/Гети изображения

Но изследователите посочват, че начинът, по който специфичните индекси на искания наем се отчитат в инфлацията на подслоните в CPI, се усложнява от набор от видове сгради, разнообразие от географски райони и различни начини за оценка на наемите.

Изследователите от Федералния резерв на Сан Франциско създадоха модели, съчетаващи няколко измервания на инфлацията на местния подслон и наема, за да обяснят как последните тенденции могат да повлияят на пътя на бъдещата инфлация на подслоните. Техните модели показват, че инфлацията в подслоните вероятно ще се забави значително през следващите 18 месеца, в съответствие с променящите се ефекти от повишаването на лихвените проценти върху жилищните пазари.

„Паричната политика работи с „дълги и променливи лагове“ и нашите прогнози предполагат, че тези насоки са уместни, когато се разглеждат жилищните пазари и инфлацията в жилищата“, пишат изследователите в бележка. „По-специално, нашите прогнози предполагат, че бързото покачване на лихвените проценти от началото на 2022 г. вероятно е имало значителен ефект върху забавянето на жилищните пазари и това забавяне вероятно ще продължи и занапред.“

Те заключават, че промените в жилищните пазари предполагат, че натискът от инфлацията на подслоните може да намалее значително. И най-малкото те казват, че техните резултати предполагат, че рискът от изненадващи увеличения на инфлацията в подслоните е станал значително по-малък с бързото покачване на лихвените проценти от началото на 2022 г.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР