Последният ход на турският президент Реджеп Ердоган може да промени

...
Последният ход на турският президент Реджеп Ердоган може да промени
Коментари Харесай

Този ход на Ердоган може да промени съдбата на Турция

Последният ход на турският президент Реджеп Ердоган може да промени ориста на Турция за десетилетия напред. Той през вчерашния ден изненада опозицията и света, като разгласи предварителни избори след единствено 2 месеца.

„ По волята на народа на 24 юни Турция ще премине към нова форма на ръководство, тогава стартира нов интервал в историята на страната ”, съобщи през днешния ден вицепремиерът и представител на кабинета в Анкара Бекир Боздаг.

„ Шах и мат ” е многозначителното заглавие на челната страница на проправителствения вестник „ Йени Шафак ”.

Това става на фона на продължаващото изключително състояние в страната. Следващите постоянни избори в Турция трябваше да се проведат на 3 ноември 2019 година

Защо Ердоган реши да бърза? Целта е тотална победа на изключителните президентски и парламентарни избори . С нея Ердоган и водената от него Партия на справедливостта и развиването ще си подсигуряват цялостна независимост на законодателна самодейност и евентуално оставане във властта за още дълго време.

Ето за какво актуалният президент на Турция трябваше да подбере точния миг за осъществяване на избори, когато настроенията по отношение на него измежду популацията са оптимално позитивни.

Причините за бързането са както стопански, по този начин и политически . През предходната година турската стопанска система реализира впечатляващ напредък от 7,4%, изпреварвайки по този индикатор дори Китай. За съпоставяне растежът на брутния вътрешен артикул на Турция през 2016 година е 3,2%.

Рязкото ускорение се дължи значително на ограничения, взети от властта, като разнородни финансови тласъци за производството и потреблението. Този впечатляващ стопански напредък обаче има цена.

Вече 12 следващи месеца инфлацията в Турция е над 10%. Увеличеното ползване, докара до повишение на задлъжнялостта на популацията и компаниите към банките и до растеж на вноса.

Общата стойност на отпуснатите потребителските заеми доближи рекордните 506 милиарда лири. Много компании взеха обилни заеми за бъдещи планове. Дупката в платежния баланс на страната пък надвишава 50 милиарда $, към февруари тази година.

Това докара до внезапно поевтиняване на турската лира, която през април удари рекордни дъна  от 4,1934 USD/TRY против $ и 5,1940 EUR/USD против еврото.

В тази обстановка ръководещите в Турция не могат да не престават още дълго политиката на тласъци. В противоположен случай Ердоган рискува срив на цената на лирата, скок на инфлацията и вълна от неприятни заеми към банките. Ноември 2019 година е прекомерно дълъг период, с цел да се поддържат сегашните обороти на турската стопанска система.

Няма подозрение, че решението е взето в огромна степен поради икономическия напън и обвързваните с това опасения , че известността на Партията на справедливостта и развиването и Ердоган ще стартира да се понижава през 2018 и 2019 година, ” разяснява пред AFP Антъни Скинър, шеф в консултантската компания „ Verisk Maplecroft ”.

Не по-малко значими са и политически аргументи. Ердоган хвана опозицията неподготвена с изненадващия си ход. А също така сега националното утвърждение към неговата външна политика е на върха на вълната след успехите на турската войска в Сирия.

„ Ефектът от изненадата е част от неговата тактичност да управлява опозицията, както от вътрешната страна, по този начин и извън, като по този метод възвръща равновесието на властта в негова изгода ”, счита Дороти Шмид, началник на турската стратегия във Френския институт за интернационалните връзки.

През идващите два месеца, разграничената от разнообразни несъгласия съпротива, надали ще може да предприеме общи дейности в предизборната конкуренция в Турция .

„ Ердоган евентуално е желал да отиде на избори, преди опозиционните партии да могат да сключат договорка за изборна коалиция ”, показва Берк Есен, помощник в катедра „ Международни връзки ” в университета „ Билкент ” в Анкара.

На пръв взор задачата на Ердоган за цялостна победа наподобява няма по какъв начин да не се реализира.

Референдумът от април 2017 година за конституционни промени обаче сподели, че Турция е разграничена. Той беше извоюван от ръководещите с минимална преднина и резултат от 51,4% от гласовете, макар непропорционално удобно медийно отразяване и мощната пропагандна акция.

Това, че гласът на опозиционните сили в Турция не се чува, не значи че такива няма, и Ердоган явно е решил да работи в миг, когато събитията за оптимално удобни за него./ vesti.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР