Последният функциониращ реактор на окупираната от руските сили Запорожка АЕЦ

...
Последният функциониращ реактор на окупираната от руските сили Запорожка АЕЦ
Коментари Харесай

Последният реактор на Запорожката АЕЦ е изключен от мрежата

Последният работещ реактор на окупираната от съветските сили Запорожка АЕЦ в Южна Украйна е бил изключен от мрежата през днешния ден, заяви украинската държавна компания оператор " Енергоатом ", представена от Франс прес.

" Реактор номер 6 беше спрян и изключен от мрежата ", оповестява компанията в " Телеграм " и показва като причина за това пожар, " зародил в резултат на обстрели ", който е развалил електрическата връзка на реактора с електропреносната мрежа на Украйна.

Досега няма доказателства кой обстрелва електроцентралата. Русия декларира, че няма логичност да пращат армия, която да овладее АЕЦ-а, с цел да може да се самообстрелват и самовзривят, до момента в който в това време готвят референдум за разединение на Запорожието. Украинците споделят, че няма логичност да си обстрелват личния АЕЦ и да заплашват личното население. 

Реакторът беше единственият към момента работещ от общо шест в най-голямата в цяла Европа атомна централа. Вчера от Международната организация за атомна сила, чиито представители към момента са на място, оповестиха, че реактор номер 5 също е спрян поради щета на електрическите кабели след обстрел. Останалите четири реактора на Запорожката АЕЦ са изключени от седмици.

Изключването се случва след визитата в петък на задачата на МААЕ в централата, която е източник на напрежение сред Киев и Москва от месеци и беше подложена на многочислени обстрели. Те породиха боязън от нуклеарна злополука, като Русия и Украйна си разменят взаимни обвинявания за обстрелите от седмици.

Голяма част от водената от генералния шеф на МААЕ Рафаел Гроси задача напусна централата още в деня на визитата си. От останалите шестима специалисти четирима си потеглиха тази заран, до момента в който двама ще останат за непрекъснато на място, уточни " Енергоатом " в друго известие.

Запорожката АЕЦ, която разполага с общо шест реактора, всеки един от които е с мощ 1000 мегавата, попадна под съветски надзор през март, малко след началото на нашествието в Украйна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР