Последният Европейски съвет на премиерите на ЕС под председателството на

...
Последният Европейски съвет на премиерите на ЕС под председателството на
Коментари Харесай

Мигрантската криза доведе до блокиране на Европейския съвет от Италия

Последният Европейски съвет на министър председателите на Европейски Съюз под председателството на България не съумя да излезе с публично умозаключение по дискутираните въпроси, основният от които беше мигрантската рецесия. Това излиза наяве от публично известие на уеб страницата на Европейския съвет, в което се прецизира, че конференция ще има след окончателния завършек на срещата на върха, който следва през днешния ден (29 юни).
Според БНР, както и доста западни медии като да вземем за пример английският вестник The Daily Express, повода да няма публично заключително съглашение е новият италиански министър председател Джузепе Конте. Той е отказал да даде довечера зелена светлина за взаимните изводи на срещата на върха на Европейския съюз, настоявайки останалите държавни и държавни ръководители първо да се съгласят с настояванията на Рим за миграцията, съобщи БГНЕС. Италия желае останалата част от Европейски Съюз да поеме солидарно част от товара, който се стоварва под формата на мигрантски поток от Африка към Ботуша, като не е съгласна с концепцията на Ангела Меркел да се подписват двустранни съглашения вътре в Европейски Съюз за връщане на мигранти, кандидатствали за бежански статут за пръв път в избрана европейска страна .
Френският президент Еманюел Макрон обаче съобщи на Конте, че Рим не може да управлява тези, които са поискали леговище в Италия, да не отпътуват към други страни в Европейски Съюз. Франция, Испания и Германия поддържат концепцията ръководени от Европейски Съюз " горещи точки " на италианска територия, които да обработват исковете за убежища в границите на 30 до 40 дни, до момента в който в това време ги държат в " затворени центрове ", с цел да им попречат да продължат пътуването си към останалата част на Европа .
" Още имаме вяра, че Конте просто се е почувствал задължен да сътвори блъсканица и че най-после ще се съгласи, само че това надалеч не е несъмнено ", цитира Reuters дипломатически източник.
Лидерите на страните членки на Европейския съюз не съумяха да се спогодят и за общо изказване от срещата си в Брюксел, в което се засягат груповата защита и търговията, съобщи представител на Доналд Туск. Причината за този крах е несъгласието единствено на една страна-членка, като се има поради позицията на Италия по мигрантската рецесия.
" Европейският съвет организира диалози с ръководителя на Европарламента и генералния секретар на НАТО, а също организира разисквания по въпросите на сигурността и защитата, работните места, растежа, конкурентоспособността, нововъведения, цифровите технологии и други въпроси като разширението, бюджета. Понеже един от членовете се придържаше към своята позиция, към този момент не са съгласувани никакви решения ", споделя се в известието на пресслужбата на Съвета.
Иначе като цяло настроенията на Съвета след снощната среща клонят към концепцията да се основат бежански центрове на африканския бряг под егидата на Организация на обединените нации, с цел да бъде овладян притокът на мигранти през Средиземно море, основно към Италия. Идеята е подкрепена от ръководителя на Съвета Доналд Туск, който е предизвестил, че в случай че не се работи, Шенгенското пространство може да се разпадне. " Европа има доста провокациите, само че миграцията може да се трансформира в това, което ще дефинира ориста ѝ ", съобщи немският канцлер Ангела Меркел преди да влезе на срещата, представена от The Times.
Позиции
" Не се тормозя от ветото, което Италия заплашва да наложи върху съглашението за миграцията, а от създалата се обстановка поради Италия ", съобщи ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер, представен от БНР. " Трябва да покажем взаимност ", добави той.
Върховният представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини съобщи, че за попълване на фонда за Африка ще са нужни още 1 милиарда евро.
Междувременно от екипа на френския президент Еманюел Макрон обявиха, че той е подготвен да подписа договорка с Германия за вторична миграция. Но и към Франция не е отправено още такова предложение.
Говорител на унгарския министър председател Виктор Орбан обаче заяви, че в Будапеща към този момент е получено предложение от Берлин за такова двустранно съглашение. Орбан е подготвен да преговоря, макар че остава с твърди антиимигрантски визии.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР