Последния път, когато Олимпийските игри бяха в Китай, той управляваше

...
Последния път, когато Олимпийските игри бяха в Китай, той управляваше
Коментари Харесай

Президентът Си Цзинпин, китайският председател на всичко

Последния път, когато Олимпийските игри бяха в Китай, той управляваше цялото начинание. Сега Игрите се завръщат и този път Си ръководи цялата страна.

Китайският президент, който е хазаин на Зимните олимпийски игри, обстрелвани с недоволства за нарушавания на човешките права, промени традициите, с цел да възвърне ръководството на мощния човек в Китай и да затегне контрола на комунистическата партия върху стопанската система и обществото.

Си отговаряше за Летните олимпийски игри в Пекин през 2008 година, които бяха " тържествено показване " на Китай като икономическа и политическа мощ. Второ потомство член на партийния хайлайф, Си стана основен секретар на партията през 2012 година През идната година той одобри церемониалната президентска купа.

Си прекара първия си петгодишен мандат отпред на партията, трансформирайки се в най-силния водач на Китай най-малко от времето на Дън Сяопин през 80-те години на предишния век. Си беше наименуван " ръководител на всичко ", откакто застана отпред на стопанската система, пропагандата и други съществени функционалности. Това постави завършек на консенсуса в ръководещите кръгове за отбягване на битката за власт посредством групово взимане на решения.

Партията смазва продемократичния и всеки различен тип активизъм и стяга контрола над бизнеса и обществото. Тя разшири следенето на 1,4-милиардното население на Китай и контрола над бизнеса, културата, образованието и религията. Система на " система за оценка " следи всеки човек и компания и санкционира нарушаванията - от замърсяването до изхвърлянето на отпадък.

Възходът на Си съответствува с все по-настъпателно и решително държание на Китай в чужбина след три десетилетия, през които беше с ниско наведена глава и концентриран върху икономическото развиване.

Си желае Китай да бъде " най-великата страна на Земята, на която всички се възхищават и по тази причина я следват ", сподели Стив Цанг, експерт по китайска политика в Школата за източни и африкански проучвания в Лондон.

" Светът, в който Китай е на върха, е свят, в който авторитаризмът е в сигурност ", сподели Цанг. Демокрациите ще " би трябвало да си знаят мястото ".

Роден в Пекин през 1953 година, Си се радва на привилегировано детство като втори наследник на Си Чжунсюн, някогашен вицепремиер и въстанически пълководец от гражданската война, довела на власт комунистическите бунтовници на Мао Цзедун през 1949 година На 15-годишна възраст Си Цзинпин е изпратен в аграрната провинция Шенси като част от акцията на Мао от 1969 година, в която образовани градски младежи се учат от селяните. Си е хванат в опит да се промъкне назад в китайската столица и е върнат в Шенси, с цел да копае напоителни канали.

" Ножовете се острят на камък. Хората се усъвършенстват, като минават през компликации ", сподели Си пред китайско списание през 2001 година " Всеки път, когато по-късно се сблъсквах с проблем, просто се сещах какъв брой мъчно бе преди и тогава към този момент нищо не ми се струваше мъчно ".

Пекин упорства да има по-голяма роля в ръководството на търговията и международните каузи, която да дава отговор на статута му като втората по величина стопанска система. Той разгневи Япония, Индия и други съседи с опитите си да сплаши Тайван - островна народна власт, която съгласно ръководещата партия принадлежи на Китай - и с предявяване на искания към противоречиви региони в Южно- и Източнокитайско море и Хималаите.

Партията отстрани рестриктивните мерки върху задграничната благосъстоятелност в автоиндустрията и направи други промени към по-отворен пазар. Но разгласи, че държавните компании, които преобладават в петролната, банковата и други промишлености, са " ядрото на стопанската система ".

Пекин оказва напън върху съумелите в частния бранш като " Алибаба груп " - най-голямата компания за електронна търговия в света - да насочват милиарди долари към националистически начинания, в това число превръщането на Китай в " софтуерна мощ " и намаляването на зависимостта от Съединени американски щати, Япония и други снабдители посредством създаване на процесорни чипове и други артикули.

Това, дружно с рестриктивните мерки за достъп до технологии, налагани на Китай от Съединени американски щати и Европа заради страхове за сигурността, подхранва безпокойството, че световната промишленост може да се дезинтегрира или да се разпадне на пазари, на които се оферират несъвместими артикули в сферите на автомобилостроенето, телекомуникациите и други Това би довело до повишение на цените и закъснение на нововъведенията.

Си, който е на 68 години, наподобява решен още веднъж да скъса с традицията и да изиска трети мандат като водач на партията на идния през октомври или ноември конгрес. През 2018 година беше направена смяна в конституцията, която преди този момент позволяваше председателският пост да се заема от едно и също лице в продължение на не повече от два мандата. Така отпаднаха споразуменията, които действаха през 90-те години, партийните фракции да вземат участие във вземането на решения и най-малко един път на всеки 10 години властта да се предава на по-млади водачи.

Дори и преди Си да вземе властта, високопоставени лица в партията се оплакваха, че груповото водачество е било прекомерно тромаво и е разрешавало на водачи на по-ниско равнище да пренебрегват или да пречат на разнообразни начинания. Усилията на Си да остане на власт имат обаче и поддръжници, които споделят, че той би трябвало да обезпечи осъществяването на промени.

Си застана отпред на битката с корупцията, чиито най-известни цели бяха членове на други фракции и негови противници, претенденти за лидерския пост, които имаха поддръжка. Кампанията получи публично утвърждение, само че се появиха и опасения, че управляващите отхвърлят да вземат съществени решения, тъй като се опасяват да не привлекат внимание.

Си прикани за " национално подмладяване ", учредено на по-строг надзор от страна на партията в сферите на образованието, културата и религията. Много от измененията породиха враждебно отношение към етнически малцинства, гейове и лесбийки, продемократични и други деятели, без значение мислещи актьори и писатели. В обществените медии бяха закрити групи на студенти с хомосексуална ориентировка, а на малките екрани беше неразрешено да демонстрират мъже, за които се твърди, че били с женствено лъчение.

Около 1 милион уйгури и членове най-вече на мюсюлманските малцинствени групи бяха затворени в лагери в провинция Синцзян в Северозападен Китай. Активисти сигнализират, че Пекин се пробва да заличи малцинствените култури, само че управляващите споделят, че в лагерите хората се образоват за разнообразни специалности и задачата е битка с радикализма. Властите отхвърлят обвиняванията за насилствени аборти и други прояви на принуждение.

През 2015 година Си деликатно следеше акциите по задържане на повече от 200 юристи и юридически съветници, които помагаха на деятели и жители да се опълчват на злоупотреби, осъществявани от управляващите.

След появяването на ковид през 2019 година, държавното управление на Си оказа напън върху каналите за информация и наказваше лекарите, които се опитваха да предупредят обществеността. Това породи вълна от обвинявания против Пекин, че е позволил болестта да се популяризира в по-широки мащаби и е оставил другите страни неподготвени.

През 2019 година в Хонконг избухнаха митинги поради подготвян закон за екстрадицията. Демонстрациите скоро се разраснаха, а протестиращите упорстваха за повече демократични права. След края на протестите Китай ускори репресиите против специфичния административен регион.

На идната година в Хонконг беше натрапен закон за националната сигурност, поради който се появиха обвинявания, че Пекин подрива автономията, която беше му заречен, откакто през 1997 година някогашната английска колония беше върната на Китай, и унищожава статута на Хонконг като огромен търговски и финансов център.

Продемократично настроени фигури бяха вкарани в пандизите. Сред тях беше 73-годишният Джими Лай, издател на в. " Епъл дейли ", който беше закрит под натиска на държавното управление. Арестувани бяха и уредници на възпоминания на бдения със свещи, на които беше отдавана респект на жертвите на репресиите от 1989 година, които партията извърши против представители на продемократичното придвижване.

Значителна спънка пред упоритостите на Си може да се окажат икономическите проблеми. След като Пекин ускори контрола върху заемите за недвижимите парцели, които са един от най-големите стопански мотори на страната, растежът стартира внезапно да спада. Това се прибавя към последствията от други политически стимулирани начинания, в това число в областта на софтуерното развиване, като да вземем за пример разпореждането производителите да употребяват китайски снабдители на части и първични материали, даже в случай че цените им са по-високи.

" Самите дейности на Си отслабват стопанската система, вместо да я укрепват ", сподели Цанг. " Ако се обърка стопанската система, той няма да успее още веднъж да направи Китай преобладаващата мощ в света ", заключи Цанг.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР