Последния път, когато антиимигрантската Партия на свободата (FPO) влезе в

...
Последния път, когато антиимигрантската Партия на свободата (FPO) влезе в
Коментари Харесай

ЕС този път приема спокойно влизането на крайнодесните във властта в Австрия

Последния път, когато антиимигрантската Партия на свободата (FPO) влезе в държавното управление в Австрия, уличните митинги бяха толкоз всеобщи, че кабинетът употребява тунел от канцлерството до офиса на президента на отсрещната страна на улицата, където трябваше да се състои церемонията по полагане на клетва, написа " Ройтерс ".

Нищо сходно не се чака през днешния ден, когато страната още веднъж става единствената в Западна Европа, в която крайнодясна партия влиза в ръководещата коалиция.

Реакциите на континента също бяха умерени, а плануваните митинги по време на полагането на клетва на дали ще привлекат доста хора спрямо десетките хиляди през 2000 година

" Със сигурност няма да стигнем до Хофбург подземен, а с високо вдигнати глави ще минем по улицата ", сподели Ханс-Кристиан Щрахе, водач на Партията на свободата, който ще бъде вицеканцлер в новото държавно управление, имайки поради някогашния имперски замък и резиденция на австрийския президент.

Консервативната Народна партия и Партията на свободата в петък подписаха съдружно съглашение, което оставя огромна част от контрола върху органите на сигурността в ръцете на FPO.

Еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси написа в " Туитър ", че обстановката е друга спрямо прецедента от 2000 година, само че крайната десница в ръководството в никакъв случай не е нещо нищожно.

В знак на митинг при предходното влизане във властта на FPO някои европейски страни постановиха наказания на Австрия, само че нищо такова не се случва в този момент.

Мълчание в Европа

След като показаха удовлетворение от загубата на крайната десница на президентските избори във Франция и Австрия и на парламентарните в Холандия, европейските институции резервираха безмълвие след съглашението за съдружно ръководство сред десницата и крайнодесните във Виена, написа френският в. " Монд ", представен от Българска телеграфна агенция.

Някои оферти на новото държавно управление обаче към този момент провокират остро безпокойствие.

Държавният секретар към италианското министерство на външните работи Бенедето Дела Ведова предизвести за рисковете от " етнически шовинизъм ", критикувайки поетия от австрийската коалиция ангажимент да даде двойно поданство на жителите на италианския Южен Тирол.

Това, което се чува от Виена, не е в европейски дух, а националистическа музика, съобщи той. През 1919 година този регион беше причислен към Италия за злощастие на австрийските националистически среди, напомня " Монд ".

Различни еврейски организации също стачкуваха против връщането на власт на Австрийската партия на свободата - групировка, бойкотирана от Израел. Съветът на представителите на еврейските институции във Франция прикани за готовност на демократите против бъдещото австрийско държавно управление, констатирайки, че крайната десница набира мощ в Централна Европа, а това наподобява не тревожи никого.

От обкръжението на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се ограничиха с това да подчертаят, че първото публично посещаване на младия австрийски канцлер Себастиан Курц ще бъде в Брюксел на 19 декември. Очаква се той да препотвърди уговорката си в интерес на Европа - " фактор за мир и интеграция ", както написа в програмата му.

Дотогава Брюксел може да бъде удовлетворен най-малко от заетата позиция от новата коалиция във Виена, която, по гледище на консерваторите, бързо изключи свикването на референдум за вероятно излизане на Австрия от Европейски Съюз. При тези условия би трябвало да се задоволяваме с малко, отбелязва иронично представен от " Монд " неназован посланик.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР