Последните зони на дива природа в света бързо изчезват и

...
Последните зони на дива природа в света бързо изчезват и
Коментари Харесай

Дивата природа изчезва, алармират учени

Последните зони на дива природа в света бързо изчезват и сериозно са нужни безапелационни интернационалните консервационни цели . Това сочат резултати от проучванията на университета в Куинсленд, съобщи БГНЕС.
Международен екип от учени неотдавна направи картина на непокътнати океански екосистеми, допълвайки план от 2016 година, който регистрира оставащата по земята дива природа.
Професор Джеймс Уотсън от Училището по земя и екологични науки съобщи, че двете изследвания са дали първата цялостна световна картина за това какъв брой малко дива природа е останала и изрази паниката си от резултатите. " Преди един век единствено 15% от земната повърхнина е била употребена от хората за посеви или развъждане на добитък ", сподели той. " Днес повече от 77% от земята, като се изключи Антарктида, и 87% от океана са били изменени от директните резултати на човешката активност ", разяснява специалистът.
" Може да е мъчно да се повярва, само че сред 1993 и 2009 година зона от сухоземна дива природа, по-голяма от Индия - изумителните 3,3 милиона квадратни километра - е изгубена за обитаемоте места, земеделието, минното дело и други дейности “. Става ясно, че и в океана единствените райони, които са свободни от индустриален лов на риба, замърсяване и мореплаване, са съвсем напълно лимитирани до полярните райони.

Университетския откривател Джеймс Алън показва, че останалата дива природа в света може да бъде предпазена само в случай че смисъла ѝ бъде прието в интернационалната политика. " Някои зони на дива природа са предпазени от националното законодателство, само че в множеството страни тези области не са публично дефинирани, картографирани или предпазени ", разяснява Алън.
" Няма нищо, което да постанова на народите, промишлеността, обществото или общностите да си дават сметка за дълготрайното запазване. Нуждаем се от незабавното определяне на смели цели за дива природа - съответно тези, ориентирани към запазване на биологичното многообразие, отбягване на рискови климатични промени и реализиране на стабилно развиване ", безапелационен е Джеймс Алън.

Учените настояват, че световната политика би трябвало да се трансформира дейности по места. " Една явна интервенция, на която тези народи могат да дадат приоритет, е основаването на предпазени територии по метод, който би забавил въздействието на индустриалната активност върху общия пейзаж на сушата и в морето ", сподели проф. Уотсън. " Но би трябвало също по този начин да спрем индустриалното развиване, с цел да защитим локалния занаят, да създадем механизми, които дават опция на частния бранш да пази дивата природа и да подтиква разширението на районните организации за ръководство на рибарството. Вече сме изгубили толкоз доста, по тази причина би трябвало да се възползваме от тази опция, с цел да осигурим последната останала дива природа, преди тя да изчезне вечно ", показва в умозаключение експертният отчет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР