Последните забележки на първия дипломат на ЕС Жозеп Борел, който

...
Последните забележки на първия дипломат на ЕС Жозеп Борел, който
Коментари Харесай

Жозеп Борел иска флотовете на ЕС да патрулират Тайванския проток - Европа разделена

Последните забележки на първия посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел, който прикани европейските военноморски сили да патрулират в Тайванския проток, провокираха голям спор в неделя, защото някои китайски наблюдаващи споделиха, че мненията са „ извънредно рискови “ и алармират за стъпка " обратно “ в позицията на Европейски Съюз по отношение на Тайванският въпрос след неотдавнашната среща на Г-7, по време на която Съединени американски щати се пробваха да притиснат своите съдружници да заемат по-твърда позиция по въпроса.

Европейските военноморски сили би трябвало да патрулират в противоречивия Тайвански проток, написа Борел в публикация, оповестена във френския вестник Journal Du Dimanche, като споделя, че китайският остров безпокои Европейски Съюз стопански, търговски и софтуерно, съгласно известия в медиите в неделя.

Той прикани европейските военноморски сили да патрулират в Тайванския проток, с цел да " покажат уговорката на Европа към свободата на корабоплаването " в тази значима област.

Забележките пристигнаха, откакто Борел се обърна към дебата в Европейския парламент по отношение на връзките сред Европейски Съюз и Китай във вторник, по време на който шефът на външната политика на Европейски Съюз акцентира нуждата от обединен метод на Европейски Съюз към Китай.

През последните седмици Европейски Съюз стана очевидец на необятен спор след мненията на френския президент Еманюел Макрон след визитата му в Китай, който прикани Европейски Съюз да понижи зависимостта си от Съединени американски щати и да избегне въвличането в борба сред Китай и Съединени американски щати по въпроса за Тайван.

Докато някои европейски чиновници като водача на Европейския съвет Шарл Мишел приветстваха забележките на Макрон, апелът на Борел към европейските флоти да патрулират в Тайванския пролив явно сочи към противоположни настроения, отразявайки, че дебатът остава натоварен в границите на Европейски Съюз и въздействието на Съединени американски щати към момента остава, както споделиха някои специалисти.

„ Призивът на Борел може да се преглежда като метод за противопоставяне на забележките на Макрон, показвайки, че Европейски Съюз се надява да накара своята по този начин наречена единна външна политика да надделее над политиките на неговите държави-членки “, Цуй Хунджян, шеф на Департамента по европейски проучвания в Китай към Института за интернационалните проучвания, сподели за Global Times в неделя.

Подобни разлики сочат комплицирана битка за власт сред институциите на Европейски Съюз, изключително за това кой има властта да формулира външната политика на блока, сподели Цуи.

Но той сподели, че е малко евентуално забележките на Борел да се трансфорат в действителна политика поради разликите сред Съвета на Европа, Европейската комисия и Европейския парламент във връзка с Китай.

„ Но ние би трябвало да останем бдителни, защото тези забележки демонстрираха, че някои хора в Европа повтарят Съединени американски щати, пробвайки се да манипулират тайванския въпрос “, сподели Цуи.

Някои китайски специалисти считат, че това е военна провокация към вътрешните работи на Китай, която може да докара до тежки последствия.

„ Тези забележки бяха направени след последната среща на Г-7, по време на която ръководеният от Съединени американски щати Запад и НАТО се координираха още веднъж по въпроси на сигурността като спора Русия-Украйна и тайванския въпрос “, китайски специалист по европейските въпроси, който избра да не бъде назван, сподели за Global Times в неделя.

По време на срещата на външните министри на Г-7, извършена от 16-18 април в Каруизава, Япония, външните министри от групата заеха твърда позиция по въпроса за Тайван, което по-късно беше повторено от забележките на Борел, тъй че е евентуално Съединени американски щати да наложат избрана въздействие върху общия звук на направените мнения, сподели специалистът.

„ Това демонстрира, че политиката на Европейски Съюз за Китай се движи още една крачка напред в твърда посока ", съобщи специалистът.

" Що се отнася до въпроса за Тайван, това може да се преглежда като ясна спънка пред политиката на Европейски Съюз за обединен Китай и военна провокация във вътрешните работи на Китай, която може да докара до съществени последици “, сподели той.

Срещата на външните министри на Г-7 " удостовери " смисъла на " мира и стабилността " в Тайванския проток. Високопоставен американски чиновник също сподели, че групата е „ съгласна “ по отношение на нуждата да се опълчи на всяка китайска „ насила “ или старания за практикуване на надзор в Тайванския пролив, съгласно Ройтерс.

„ Забележките на Борел са доста рискови и разкриват недобронамерени опити да се трансформира тайванският въпрос в интернационална тематика “, сподели Ли Хайдонг, професор в Института по интернационалните връзки към Китайския университет за външни работи, пред Global Times в неделя.

Европа не би трябвало да се тревожи, че по този начин наречените гладки търговски пътища в Тайванския пролив са възпрепятствани по някакъв метод от континенталната част на Китай, сподели Ли.

„ Всъщност континенталната част постоянно е най-голямата заинтригувана страна за обезпечаване на трайна непоклатимост и разцвет в Тайванския пролив и ще насърчи гладкото развиване на районната търговия в най-голяма степен ", добави още китайският специалист.

Борел сподели в публикацията, че Тайванският пролив „ е най-стратегическият проток в света, изключително във връзка с търговията: ние би трябвало да присъстваме там посредством интервенции за независимост на корабоплаването “, съгласно известия в медиите.

Всъщност всички кораби, участващи в естествени търговски действия, в никакъв случай не са възпрепятствани по никакъв метод, само че в случай че европейските флоти патрулират в Проливите, това сигурно ще ескалира напрежението в района и ще изпрати шокови талази в комерсиалните действия сред Европа и Китай, както и сред Азиатско-Тихоокеанския район. страни, сподели Ли.

Китайски специалисти подчертаха, че политиката за един Китай е политическа основа за връзките сред Китай и Европейски Съюз и като длъжностно лице, отговарящо за външната политика на Европейски Съюз, Борел би трябвало да бъде внимателен във връзка с забележките си по отношение на това дали е належащо да въвлече Европа в огромна стратегическа борба с Китай.

През последните години Съединени американски щати продължиха да провокират проблеми в Азиатско-тихоокеанския район, изключително по въпроса за Тайван. Ако Европа изпрати войски да патрулират в Тайванския пролив, това ще значи, че Европа е подготвена да служи като прислужник на Съединени американски щати, създавайки рецесии, ужас и разделяне в Азиатско-Тихоокеанския район, означи Ли.

„ В този случай Европа ще бъде унищожителен фактор в Азиатско-тихоокеанския район и ще срещне необятна опозиция ", прибавя специалистът.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР