Последните три лота на автомагистрала „Хемус“ все още нямат дори

...
Последните три лота на автомагистрала „Хемус“ все още нямат дори
Коментари Харесай

Комитова и Петков: Разкрихме незаконно строителство на голяма част от Хемус и на 10 язовира

Последните три лота на автомагистрала „ Хемус “ към момента нямат даже открито дефинитивно трасе. Нямат Подробни устройствени проекти, нито отчуждителни процедури. Това демонстрират данните от инспекция на ДНСК по разпореждане на министъра на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова, осъществена в интервала 27 август – 7 септември тази година.

На конференция през днешния ден районният министър и министърът на стопанската система Кирил Петков изнесоха данни за нелегално строителство на автомагистрала „ Хемус “ и на язовири в страната.

Резултатите от инспекцията демонстрират, че за сектори 4, 5 и 6 на Автомагистрала „ Хемус “ от „ Автомагистрали “ ЕАД не са показани утвърдени планове, нито издадени и влезнали в действие позволения за градеж. Без утвърдена планова документи и без издадено позволение за градеж на сектор 4, от края на п.в. „ Плевен “ (пресичане с път II-35) до път III-301, в това число п.в. „ Летница “, се правят строително – монтажни работи на над 16 км. Няма и приключена отчуждителна процедура в сектора.

Също без утвърдени планове и без издадено позволение за градеж на сектор 5, от края на п.в. „ Летница “ (пресичане с път III-301) до път III-303, в това число пътен възел, също се правят строителни действия на над 8 км.

Оказва се, че приключили отчуждителни процедури, утвърдени капиталови планове и позволения за градеж има единствено за първите три сектора на аутобана, стигащи едвам до Ловешка област.

„ На процедура на доста места на автомагистралата са се изпълнявали някакви строителни действия от анонимни реализатори и без открито качество “, сподели районният министър и акцентира, че точно противозаконното строителство е гаранция за липса на качество и за липса на отговорност, тъй като няма кой да носи такава.

„ Не спирам строителството на автомагистралата, където има нужните документи и не сме забавили построяването на аутобана “, акцентира още веднъж арх. Комитова. Тя разкри, че в договорите, които касаят строителството на първите три сектора е планувано да бъдат приключени чак до края на 2024-та година, като тяхната обща дължина е единствено 51 км.

„ Илюзия е, че е почнало строителството на цялата автомагистрала „ Хемус “, сподели по време на конференцията началникът на ДНСК арх.Влади Калинов. Той изясни, че в реалност законно и действително строителство на секторите от 4-ти до 9-ти не е почнало, а същинското строителство занапред би трябвало да стартира.

Цената, на която се извършва все още автомагистралата е 17 млн.лв. за един километър, стана ясно още на брифинга.

За цялата автомагистрала са планувани 4,5 млрд.лв, от които 1,5 млрд.лв са раздадени предплатено през 2019-та и 2020-та година.

Повечето от задатъците са за доставка на материали и наемане на техника. Например има платени задатъци към подписан контракт за 10 млн.лв. за озеленяване в сектори 7, 8 и 9, за които към момента няма открито дефинитивно трасе.

„ От 416 язовира единствено 10 са приключени с завършени ремонтно- възстановителни действия и разплатени от ДКК ЕАД “. Това заяви по време на брифинга министърът на стопанската система Кирил Петков.

Той уточни, че е направена инспекция на строителните бумаги на тези 10 язовира взаимно с Министерство на регионалното развитие и ДНСК. „ Надявах се да няма язовирна стена без позволение, само че се оказа, че от тези 10 нито една издигната стена няма строително позволение. Кой може да поеме отговорността, в случай че тези стени се напукат или се появи повреда? Тези язовири са напълно нови уреди, на които нямаме строителни бумаги. Виждаме единствено заповеди написани на ръка “, сподели Петков.

По думите му при инспекциите по документи в съответната община е открито, че за градежите няма издадени строителни бумаги, т. е. те са противозаконни. Язовирите са издигнати и на повишени цени - 5 пъти над цената на превоза и 2 пъти над цената на бетона, като даже не са определени най-опасните язовири.

„ Тук не става дума единствено за пари, само че и за заплаха за популацията. Хубавата вест е, че са приключили единствено 10, тъй като не знаем даже какво е качеството на бетона и би трябвало доста бързо да влезем в надзор. Това е образец за цялостно безхаберие “, посочи Петков. Служебният министър добави, че по оценки 200 млн. лв. са отишли в джобовете на някого и акцентира, че тези язовири са издигнати най-малко три пъти на по-високи цени, без документи и без гаранция за качеството им.

Икономическият министър сподели още, че без значение, че са в разнообразни области на България - едни и същи две компании ги строят и то на съвсем едни и същи повишени цени с разлика от няколко стотинки.

Той разгласи, че счита да уволни и последния член на борда от ДКК, който е бил част от тези решения. „ Освен уволненията, ще търсим и отговорност от управлението на ДКК, тъй като това е неприемливо ", безапелационен бе икономическият министър.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР