Последните седем години са били най-горещите в историята в световен

...
Последните седем години са били най-горещите в историята в световен
Коментари Харесай

Последните 7 години са били най-топлите в историята

Последните седем години са били най-горещите в историята в международен мащаб. Това оповестиха от службата за мониторинг на климата на Европейския съюз, потвърждавайки, че 2021 година се е включила към непрекъснатата топла серия от 2015 година, съобщи " Франс прес ". 

В последната си годишна оценка Службата за изменение на климата " Коперник " е открила, че 2021 година е била петата най-топла, до момента в който последните седем години " са най-топлите години в историята с ясна разлика ".

Средната температура през 2021 година е била приблизително с 1,1-1,2 градуса над равнищата в интервала 1850-1900 година. 

В тази връзка учените от службата приканиха за смяна.  

След като излъчванията на парникови газове трансформират климата на планетата, дълготрайната наклонност на стопляне продължи, а рекордно рисково време обхвана света предходната година - от наводнения в Европа, Китай и Южен Судан до горски пожари в Сибир и Съединени американски щати.

" Тези събития са блестящо увещание за нуждата да променим пътищата си, да предприемем решителни и ефикасни стъпки към стабилно общество и да работим за понижаване на чистите въглеродни излъчвания ", настоя шефът на " Коперник " Карло Буонтемпо.

Глобалните равнища на CO2 и метан, главните парникови газове, са траяли да се повишават и и двата са достигнали рекордни равнища през 2021 година

Нивата на CO2 в атмосферата доближиха 414,3 елементи на милион през 2021 година, което е с към 2,4 ppm по отношение на 2020 година, сподели C3S.

C3S сподели, че равнищата на метан, изключително мощен парников газ, са скочили през последните две години, само че аргументите за това не са изцяло изяснени. Емисиите на метан варират от рандеман на петрол и газ и земеделие до естествени източници като влажни зони.

Европа претърпя най-горещото си лято в историята през 2021 година, откакто топлият март и извънредно студеният април унищожиха овощните култури в страни, в това число Франция и Унгария.

През юли и август средиземноморска гореща вълна провокира интензивни горски пожари в страни, в това число Турция и Гърция. Сицилия сложи нова висока температура в Европа от 48,8C, връх, който чака публично удостоверение.

През юли повече от 200 души починаха, когато проливен дъжд провокира смъртоносни наводнения в Западна Европа. Учените заключиха, че изменението на климата е направило наводненията най-малко с 20% по-вероятно. 

Също през същия месец наводнения в китайската провинция Хенан убиха повече от 300 души. В Калифорния рекордно разбиваща гореща вълна беше последвана от втория по величина горски пожар в историята на щата, унищожавайки земята и изхвърляйки замърсяването на въздуха.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР