Последните решения на депутатите не трябва да се смятат за

...
Последните решения на депутатите не трябва да се смятат за
Коментари Харесай

Поправката "Путин" е просто театър на марионетките

Последните решения на депутатите не би трябвало да се считат за дефинитивни. Ако Кремъл размишления, може да има и предварителни избори, и въвеждане на монархия в страната. Марионетките на Владимир Путин ще утвърдят всичко, счита Иван Преображенски.

В деня на гласуването на поправките в конституцията Държавната дума ненадейно стартира да разисква концепцията за предварителното си преизбиране, за анулацията на рестриктивните мерки върху броя на мандатите на президента въобще или персонално за Владимир Путин и даже опцията напълно да бъде премахнат президентският пост и той да бъде сменен с ръководител на Държавния съвет. Трудно е да се повярва в спонтанността на такива оферти. Особено откакто президентът дойде в Народното събрание и избра от всички разновидности правото персонално за себе си още веднъж два пъти да бъде избиран след 2024 година

Кремълските кукловоди

Най-вероятно е, че на 10 март в Думата ние наблюдавахме добре разигран театър. Едни артисти, да вземем за пример депутатката, а в предишното космонавт Валентина Терешкова, както и някогашният герой Александър Карелин, играеха авансово заучени функции. Други - като водача на Либералнодемократическата партия на Русия (ЛДПР) Владимир Жириновски, който предложи въобще да бъде сменен президентският пост и да се сложи отпред на страната ръководителят на Държавния съвет, импровизираха в хода на пиесата, добавяйки парадокс.

Съществува, несъмнено, и мъничък късмет, че част от политическия хайлайф се е разбунтувал и се пробва, извеждайки Кремъл на чисти позиции, да предизвика всеобщо неодобрение измежду популацията. Затова ужким се и луташе сред президентската администрация и Думата шефът на ръководството по вътрешна политика, един от известните кремълски " сиви кардинали " Андрей Ярин. След всичко това трябваше да последва наказване за бунтарите, което някак си не се вижда. Така че най-вероятно Ярин бе пристигнал в Думата като гост-режисьор. Целта на поставения от него театър бе да държи публиката в положение на непрекъснато учудване, с цел да не може тя да пристигна на себе си и да се замисли за ставащото. Тази тактика, определена от Кремъл през цялото време на конституционната промяна или на конституционния прелом, както доста адвокати посочват случилото се, остава неизменима.

Руските управляващи като носорози непреклонно с гневна скорост се носят напред, не обръщайки внимание на трудностите. Рязкото рухване на цените на нефта, сривът на курса на рублата, суматохата на фондовите тържища - всичко това не може да спре Владимир Путин. Войната, както се споделя, си е война, само че обядът в Кремъл се сервира по график.

Какво сподели Путин?

Буквално за час в Думата генерираха внезапно няколко стратегически конституционни ремонти. Една от тях бе насрочването на предварителни парламентарни избори заради това, че с приемането на новата конституция (или на пакета от ремонти към остарялата, както твърдят властите), пълномощията на Думата, видите ли, внезапно се уголемяват.

Вторият вид предполагаше цялостна анулация на рестриктивните мерки върху броя на преизбиранията на един и същи човек на поста президент на страната. Това би се отнасяло освен за настоящия държавен глава, само че и за всички негови приемници, несъмнено, при изискване, че той в миналото, в последна сметка, напусне този пост. Последната концепция бе да се анулира ограничаването на мандатите единствено за един човек - персонално за Владимир Путин, с цел да може той през 2024 година още веднъж да бъде избран отново за президент на Русия.

Именно тази скица утвърди сегашният държавен глава. На Путин не му се желае да се дава опция на който и да е да остава отпред на страната подобен брой мандати, който е стеснен единствено от гибелта (на титуляра). Да се разпуска една послушна Дума, с цел да бъде определена нова още в този момент, също не е належащо.

По този въпрос президентът може да бъде свестен. Защо да бърза да мине през неизбежно скандални избори, при които, както през 2019 година в Москва, ще се наложи да бъдат сваляни опозиционни претенденти? Особено в този момент, когато е налице растеж на недоволството на популацията поради срутва на курса на рублата? По-добре е да се даде опция на всички да се успокоят. Изборите за Дума прочее е изцяло допустимо да бъдат отсрочени във времето не за 2020, а даже да вземем за пример за 2022 година И чак по-късно в нея да бъдат делегирани тези, които са подготвени да бъдат, както и сегашните депутати, марионетки на Кремъл в Народното събрание.

Агресивно-послушно болшинство

В това, че Путин може да прокара през този парламент каквото му се желае решение, никой и преди не се е съмнявал. Това удостовери гласуването по неговата лична корекция за нулиране на мандатите: 380 депутати " за ", 43 (най-вероятно комунистите) " срещу ", и един - евентуално авторката на тази корекция Валентина Терешкова - въздържал се.

Във Върховния съвет на Съюз на съветските социалистически републики неофициалният водач на опозицията, учен Андрей Сахаров, назова такава навалица от марионетки " агресивно-послушно болшинство ". Тя такава и си остана. Практически няма подозрение, че и Конституционният съд ще се причисли към това болшинство, като удостовери конституционността на основната корекция, която той ще преглежда дружно с целия президентски " пакет ". Тогава Владимир Путин ще може да ръководи страната до 2036 година. Разбира се, в случай че Русия издържи това. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР