Последните развития в различни части на света демонстрират възникваща, доста

...
Последните развития в различни части на света демонстрират възникваща, доста
Коментари Харесай

Daily Sabah: Светът е в порочен кръг от глобални кризи

Последните развития в разнообразни елементи на света показват зараждаща, много нестабилна интернационална система, която може да генерира съществени политически опасности и опасности за сигурността за бъдещето. Това написа турският вестник Daily Sabah в собствен разбор, представен от организация " Фокус ".
В реалност не е имало интервал на цялостен мир и непоклатимост в човешката история, само че степента на произшествия, протичащи се за доста къс интервал от време, демонстрира, че разгръщането на съществуващата интернационална система би могло да бъде по-предизвикателно, поради възходящите разрушителни качества на страни и недържавни участници.
Освен това фактът, че в разнообразни елементи на света се случват няколко рецесии по едно и също време, пречи на интернационалната общественост да обърне задоволително внимание на всяко от тези феномени. Търговската война сред двете най-големи стопански системи в света завладя историята в днешно време. Китай и Съединени американски щати вземат участие в икономическа борба, която елементарно би могла да се проточи в идващите години. Когато президентът на Съединени американски щати Бил Клинтън възхвали икономическия напредък на Китай и участието му в Световната комерсиална организация (СТО), той счете това за опция за появяването на мощен сътрудник за Съединени американски щати Малко повече от две десетилетия по-късно, през днешния ден американският президент Доналд Тръмп смята възхода на Китай за най-съществената опасност за националните ползи на Съединени американски щати и благосъстоянието на американците.
Подобна борба към този момент основава отражение в международната стопанска система и по-опасно рисковете от тази борба от време на време засенчват евентуалните закани, зараждащи в разнообразни райони.
Неотдавнашното решение на индийското държавно управление да анулира самостоятелния статут на Кашмир е един от тези въпроси. Решението и обсадата на региона след него водят до огромна борба сред жителите на Кашмир и индийската страна, както и сред две нуклеарни сили - Пакистан и Индия. Въпреки неотложността на обстановката, интернационалната общественост към момента не е обърнала задоволително внимание, с цел да овладее и позволи рецесията. По сходен метод рецесията в Южнокитайско море в последно време е в радара по сходни аргументи. Натрупването на напрежение в района, дължащо се на изказванията на голям брой страни за една островна група, основава обилни опасности за бъдещето на района.
Миналата седмица имаше напрежение заради взаимни обвинявания за нарушение на териториалните води. Пекин упрекна Военноморски сили на Съединени американски щати, че се пробват да наложат „ навигационна надмощие “ в Южнокитайско море. В разгара на всичко това събитията в Близкия изток също стават умопомрачителни. Твърденията за нахлуване върху саудитските петролни уреди от бунтовниците хути, възходящото напрежение в Персийския залив, израелската предизборна акция и по-нататъшните " обещания " на израелския министър председател Бенямин Нетаняху за анексирането на територии алармират за рискова ескалация в Близкия изток.
Междувременно рецесиите в Сирия и неустойчивостта в Ирак са повтарящ се проблем за интернационалната сигурност през последното десетилетие. Тези рискови ескалации стават по-притеснителни единствено когато човек прегледа другите диспути сред евентуалните заинтригувани страни.
Несигурността и непредсказуемостта на американската администрация, която, що се отнася по-специално за външната политика, постоянно загатва, само че в никакъв случай не позволява провокациите.
Европейски Съюз се оправя със личните си вътрешни проблеми - възходът на извънредно десните партии и непрекъснатите диспути за Brexit. По същия метод митингите в Хонконг за последния месец показват въпроса за бъдещите евентуални проблеми на Китай. Картината наподобява по-мрачна, в сравнение с се очакваше да се види директно след Студената война и нещата стават все по-предизвикателни. Изглежда, че навлизаме в нова епоха, началото на края на света, какъвто го знаем.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР