Последните промени в Закона за енергетиката и разширяването на обхвата

...
Последните промени в Закона за енергетиката и разширяването на обхвата
Коментари Харесай

НЕК отчита първа годишна печалба след 2012 г., но остава в лошо финансово състояние

Последните промени в Закона за енергетиката и разширението на обсега на свободния пазар основават усложнения за изпълнителния шеф на НЕК Петър Илиев

© Надежда Чипева Още по тематиката
Създават се две нови държавни компании за проблематичните язовири

С нова категоризация над 2000 дребни уреди към този момент няма да се считат за язовири
3 май 2018
Скъпият ток от тецове на Ковачки и Папазов няма да бъде обезпечено изкупен

Включването им в системата би коствало 330 млн. лева годишно, което би вдигнало цената на електрическата енергия за бита с 16%
24 апр 2018
Комисия за защита на конкуренцията не видя проблеми в подготвяната промяна в енергетиката

Промените в законодателството ще бъдат гласувани дефинитивно от Народното събрание тази седмица
23 апр 2018
ВЕИ ще могат да подписват контракти непосредствено с потребителите

" Не си губете времето с планове като АЕЦ " Белене ", споделя президентът на EUFORES Клод Турме
22 апр 2018
Безплатният обяд на Ковачки и Папазов

ТЕЦ-овете на двамата предприемачи ще бъдат включени в контролирания пазар на високи цени, макар че няма потребност от тях
20 апр 2018
Токът ще нарастне в допълнение поради ТЕЦ-вете и ЕСО

Държавната " Марица-изток 2 " желае нарастване на цената с 32%
18 апр 2018 Националната електрическа компания (НЕК) е приключила 2017 година на чиста облага (6.9 млн. лева.) за пръв път от 2012 година насам. За първото тримесечие на 2018 година финансовият резултат преди налози също е позитивен - 72.8 млн. лв.. Въпреки това компанията остава в извънредно тежко финансово положение. Непокритата загуба от предходните интервали е близо 1.2 милиарда лева, а като цяло цената на настоящите пасиви на сдружението надвишава тази на активите с 562 милиона.

" НЕК продължава да изпитва дефицит на парични средства и усложнения при погасяването на отговорностите си ", написа в доклада за първото тримесечие на годината. Тенденцията пък е индикаторите да се влошат, защото през пролетните месеци потреблението на електрическа енергия понижава доста, а в това време се усилват изкупуваните количества ток от ВЕИ, респективно разноските свързани с тях. ЕСО натрупа 400 млн. лева по сметките си
Едно от най-богатите държавни сдружения - Електроенергийния систематичен оператор, продължава да се показва извънредно добре. След 28.5 млн. лева облага за 2017 година наличните средства в сдружението надвишават 396 милиона. За първите три месеца на 2018-а пък са добавени още към 20 млн. лева и сумата доближава 416 милиона. Печалбата преди налози за януари - март е 8 млн. лв..

Нарастващите отговорности

Въпреки стабилизирането на енергийната система след 2015 година и регистрираната облага НЕК има колосални отговорности - над 3.8 милиарда лева, които освен че не понижават, само че и се усилват като балансова стойност с 37 млн. лева през 2017 година поради направени отсрочвания и предоговаряния.

Основно сдружението дължи пари на БЕХ - 2.35 милиарда лв.. Става дума за двата огромни заема по над милиард (от 2014 година и от 2016 г.), които бяха отпуснати надлежно за консолидиране на остарели отговорности и забавени заплащания към АЕЦ " Белене ", както и за погашение на отговорностите към американските централи " Ей и Ес Гълъбово " и " КонтурГлобал Марица-изток 3 ". Към други свързани лица като АЕЦ " Козлодуй ", ЕСО и Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " задълженията са още 300 милиона.

На Министерството на енергетиката пък НЕК има да връща 850 млн.лв., които са част от предоставената държавна помощ за погасяване на отговорностите си по изгубеното арбитражно дело за " Белене ". Търговските и други отговорности на сдружението са 242 млн. лева, а банковите заеми - още 100 млн. лв..

Лош старт на 2018-а

Още първите три месеца на тази година подсказват, че регистрираната за 2017 година облага от НЕК може да е случай. Финансовият резултат на сдружението за интервала е позитивен - 72.8 млн. лв., само че понижава с 47.5 млн. лева по отношение на същия интервал на предходната година. Основно това се дължи на по-топлото време, което с изключение на до по-малко продажби на електричество води и до понижено произвеждане на двете американски централи. Заради изискванията на дълготрайните им контракти обаче това води до по-големи разноски за НЕК, защото компанията е задължена да заплаща за неосъществена разполагаемост на мощностите.

Традиционно обаче точно от януари до март е най-силното време за НЕК - тогава търсенето на електрическа енергия е най-голяма, а ВЕИ работят едва и надлежно не се заплащат преференции. Обратното се случва през интервала април - септември, когато компанията генерира загуби.

Според сдружението настоящите обезщетителни механизми не са задоволителни за покриване на всички разноски, а с разширението на обсега на свободния пазар тази диспропорционалност ще се усили.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР