Последните промени в Наказателния кодекс във връзка с управлението на

...
Последните промени в Наказателния кодекс във връзка с управлението на
Коментари Харесай

Над 90% от шофьорите, хванати дрогирани, били ефективно осъдени

Последните промени в Наказателния кодекс по отношение на ръководството на МПС след приложимост на опиати са от 2015 година Тогава бяха повишени съществено наказванията, само че наклонността сочи, че тези незаконни действия не престават. Това съобщи пред Нова телевизия зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов.

Той изясни, че сега наказването при причиняване на гибел поради шофиране под въздействието на наркотични субстанции е от 3 до 15 години. ГЕРБ обаче оферират завишаване на минимума, тъй че наказването да стане от 5 до 15 години затвор, а в изключително тежки случаи - от 6 до 20 години. По този метод в действителност се изравняват наказванията, когато действието е осъществено по несъобразителност и при предумисъл.

Според Ципов прокуратурата би трябвало да бъде поздравена за това, че е внесла обвиняване за предумисъл на Кристиан Николов, който умъртви в злополука журналиста Милен Цветков след приложимост на четири типа наркотични субстанции.

Ципов уточни, че през 2017 година броят на заявителските материали за шофиране след приложимост на алкохол или опиати, по които след това е обаразувано досъдебно произвеждане, са 2743. За 2018 година пък техният брой е 3271. За тези две години над 90% от присъдите по формираните каузи били ефикасни.

Малко са лицата, които са оправдани, само че е видно, че има нужда да се мисли за ограничения за предварителна защита, съобщи той.

По негови думи през последните години всяка седмица има профилирани полицейски интервенции против разпространяването на опиати, с цел да бъдат избегнати такива случаи. След като нямаш опция да си купиш опиат, няма по какъв начин да се качиш дрогиран в автомобила, заключи Ципов.

Той бе безапелационен, че ограниченията, които би трябвало да се подхващат от управляващите, би трябвало да са сложни, тъй че тези случаи да се лимитират до вероятния най-малко. /nova tv
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР