Последните по-важни събития от войната в Украйна. - Финландия поиска

...
Последните по-важни събития от войната в Украйна. - Финландия поиска
Коментари Харесай

Финландия иска членство в НАТО, притеснява се за сигурността си

Последните по-важни събития от войната в Украйна.

- Финландия изиска участие в НАТО -

Президентът и министър-председателят на Финландия декларират, че желаят страната им да се причисли към НАТО след нахлуването на Русия в Украйна.

" Членството в НАТО би укрепило сигурността на Финландия ", споделят президентът Саули Ниинистьо и министър-председателят Сана Марин.

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг даде обещание, че процесът на участие - който Сенатът на Съединени американски щати, Германия и Франция също поддържат - ще бъде " равен и бърз ".

- Руско предизвестие към Финландия -

Русия, която е ядосана от разширението на НАТО в Източна Европа, декларира, че ще бъде принудена да предприеме " военно-технически " ограничения, в случай че Хелзинки продължи с кандидатурата си за участие в НАТО.

" Хелзинки би трябвало да осъзнае своята отговорност и последствията от сходна стъпка ", декларира външното министерство.

- Ескалация на газовия спор -

Руският енергиен колос " Газпром " съобщи, че ще спре доставките на газ за Западна Европа през Полша в сходство с съветските наказания против повече от 30 енергийни компании от Европейски Съюз, Съединени американски щати и Сингапур, наложени в отговор на западните наказания поради Украйна.

Спорът породи опасения за бъдещето на доставките на газ за Европа и накара немския министър на стопанската система Роберт Хабек да упрекна Русия, че употребява енергийните запаси като " оръжие ".

- Преговори за евакуация на ранени бойци -

Вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук съобщи, че Киев води " сложни " договаряния с Русия, с цел да обезпечи безвредното извеждане на 38 тежко ранени бойци от стоманодобивния цех " Азовстал " в Мариупол, обграден от съветски войски.

По-рано тази седмица тя съобщи пред Агенция Франс Прес, че в тунелите под разрастващия се стоманодобивен цех в пристанищния град, над който Русия претендира да има надзор, има повече от 1000 украински бойци.

- Организация на обединените нации проверява хипотетични съветски жестокости -

Съветът на Организация на обединените нации по правата на индивида гласоподава с голямо болшинство за започване на следствие на хипотетичните съществени нарушавания, осъществени от съветските войски в Украйна, с което оказа спомагателен дипломатически напън върху Москва.

Съветът гласоподава с 33-2 гласа в поддръжка на импортираната от Украйна проекторезолюция за започване на следствие на хипотетичните закононарушения в областите Киев, Чернигов, Харков и Суми в края на февруари и през март.

- Украйна ще организира първия правосъден развой за военни закононарушения -

Украйна оповестява, че ще даде под съд за военни закононарушения 21-годишен съветски боец, упрекнат, че е прострелял невъоръжен граждански, до момента в който е карал велосипеда си - първото сходно дело, което ще бъде прегледано от началото на войната.

Вадим Шишимарин е упрекнат, че е умъртвил 62-годишния мъж на 28 февруари покрай централното село Чупахива, оповестяват от офиса на основния прокурор Ирина Венедиктова.

- От Организация на обединените нации упорстват бомбардировките на учебни заведения да спрат -

По време на съвещанието на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации се упорства за преустановяване на бомбардировките на украински учебни заведения и се осъжда потреблението им за военни цели.

" Съобщава се, че стотици учебни заведения в цялата страна са били изумени от тежка артилерия, въздушни удари и други взривни оръжия в обитаемоте места ", споделя пред Съвета Омар Абди, заместник-изпълнителен шеф на детския фонд на Организация на обединените нации.

- Трима убити при удар в Северна Украйна -

Украйна оповестява, че трима души са починали, а други 12 са били ранени при съветски удар в северната украинска област Чернигов през нощта.

Нападението идва близо два месеца откакто съветските сили се изтеглиха от северната част на страната, с цел да се съсредоточат върху източната и южната.

По данни на службите за незабавна помощ то е станало в град Новгород-Сиверски. Губернаторът на Чернигов Вячеслав Чауш декларира, че е била наранена " сериозна инфраструктура ", в това число учебно заведение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР