Последните пет години се превърнаха в ключови за френската култура

...
Последните пет години се превърнаха в ключови за френската култура
Коментари Харесай

Благоевград празнува Деня на франкофонията

Последните пет години се трансфораха в основни за френската просвета в България , след започването на обичайното културно събитие „ Франкофоли” в Благоевград. Именно по тази причина, на днешната дата, 20-март – Международен ден на франкофолията регионалния град също чества.
Идеята за културното събитие, включващо музикален фестивал, който се организира в границите на няколко дни се осъществя за първи път през 2015 година в толкоз огромен мащаб. Кметът на Благоевград - доктор Атанас Камбитов оповестява новината за провеждането на фестивала, и броенни дни по-късно, ползата неимуверно се разраства. На събитието, провело се тогава в средата на септември, на особено построена сцена, взимат присъединяване звезди от високия сан на Патрисиа Каас, Патрик Брюел, Боб Синклер и други. Дни преди концеритите градът безусловно е наводнен от резервации в хотелите и къщите за посетители в региона, поради високия интерес от български и непознати жители, пристигнали да видят културното събитие.
Интересът е толкоз огромен, че безусловно няма места за пребиваване на никое място и почитателите би трябвало да наемат стаи в хотели в прилежащите градове. След това фестивалът става традиция, която се организира и до през днешния ден.
В същина, поглеждайки в историята, 2015г. не е първото издание на фестивала. Той се организира в три издания в Благоевград от 1991 до 1993г., директно преди България да стане пълновръстен член на Международната организация на Франкофонията през 1993г. Тогава на сцената излизат звезди като Селин Дион и Шарл Анавур.
Какво в същина е обаче Франкофонията и за какво има интернационален ден?
Празникът може да бъде избран като ден на френската просвета и езика, както и международните френски полезности, трансформирали се в следствие и в международни, за мир, народна власт, права на индивида и други. Денят се отбелязва в 77 страни, като 56 от тях са членки на Международната организация за Франкофонията. Самият фестивал " Франкофоли " се организира годишно в град Ла Рошел, Франция, където всяка година притегля туристи от целия свят.
Специално по случай празника на френската просвета и полезности, кметът на Благоевград Камбитов излезе с публично известие до своите съграждани, оповестено в профила му в обществената мрежа: Фактът, че през 2017 година Благоевград влезе в 100-те франкофонски обекта е задоволително сладкодумен за отличните взаимоотношения сред България и Франция. Радвам се, че през последните години успяхме да пренесем разнообразието на френската просвета, музика, изкуство на територията на Благоевград. Честит празник, франкофони! Бъдете здрави и смели в реализирането на нови планове! ", написа той.
Тазгодишното издание на фестивала в Благоевград ще се организира на 21 и 22 юни, на особено издигнатата за това сцена в града. Сред изпълнителите, които се чакат на сцената са американската звезда LP, румънската група група Morandi и френската електро-суинг тайфа Караван Палас.
Другата изненада от фестивала е наличието на френската звезда Кенджи Жирак - който стана международно известен с песента си " Andalouse ". Входът на фестивала е свободен, като тази година в Благоевград се надяват да привлекат още повече гости от предходната година, когато броят им беше 25 000 души.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР