Последните няколко седмици преобърнаха света ни. Сякаш са изминали години,

...
Последните няколко седмици преобърнаха света ни. Сякаш са изминали години,
Коментари Харесай

Нов план "Маршал" ще възвърне силата на Европа *

Последните няколко седмици прекатурнаха света ни. Сякаш са минали години, откогато всеки от нас вършеше ежедневната си работа. Сега обаче някои от вас ще са усетили първите признаци, доста от вас познават някой, който е болен, а всеки един от нас е смутен за околните си.

Уникалното в обстановката, в която се намираме, е, че всички сме част от решението: всички ние като жители, само че също по този начин предприятията, градовете, районите, нациите и целият свят.

Да, факт е, че

 

Европа в началото беше сюрпризирана от незнаен зложелател

 

и рецесия с невиждани мащаби и скорост на разпространяване. Днес към момента усещаме последствията от този провал.

Но в този момент Европа е подготвена да се оправи с обединени старания. Това се дължи на проявата на по-голямо съчувствие в целия съюз. През последните седмици станахме очевидци по какъв начин пенсионирани лекари и медицински сестри се отзовават да изпълнят лекарския си дълг, а милиони други хора стават доброволци, с цел да оказват помощ по някакъв метод. Видяхме по какъв начин заведения за хранене доставят храна на отпаднал медицински личен състав, известни компании в света на модата създават облекло за пациенти, а производителите на коли се трансформират в производители на вентилатори.

 

Тази взаимност е заразна

 

— тя е в основата на нашия съюз. И с помощта на този подтик, същинската Европа се завърна. Тази, която сплотява старания, с цел да направи това, с което никой от нас не би могъл да се оправи самичък. В момента Европа реализира резултати и работи всекидневно на цялостни обороти, с цел да избавя всеки вероятен живот, да резервира препитанието на хората и да даде подтик на нашите стопански системи.

През последните седмици предприехме

 

ограничения, които биха били немислими до наскоро.

 

Направихме разпоредбите ни за държавна помощ по-гъвкави от всеки път, тъй че предприятията, дребни и огромни, да могат да получат поддръжката, от която имат потребност. Олекотихме бюджетните ни правила повече от всеки път, с цел да позволим на финансирането на национално ниво и на нивото на съюза да доближава бързо до тези, които се нуждаят от него. Това оказа помощ на институциите на Европейски Съюз и страните членки да обезпечат 2,8 трилиона евро за битка с рецесията — най-мащабната реакция в целия свят.

Тази седмица Европейският съюз ще направи още една крачка напред. Предложихме нова скица, наречена SURE, която ще помогне на хората да запазят работните си места и приходите си, както и на предприятията да оцелеят, до момента в който животът още веднъж се възстановява. По тази скица

 

ще бъдат предоставени 100 милиарда евро,

 

с които да бъдат подкрепени държавните управления, с цел да покрият разликата, в случай че вашата компания е трябвало да понижи работните ви часове, както и да се окаже помощ на самонаетите лица. Това ще помогне на тези, които би трябвало да платят наемите си, сметките си или храната си, а в това време ще бъдат непокътнати предприятията. 

За да подпомогнем битката за избавяне на човешки живот, взехме решение да вложим всеки цент от оставащите средства от тазгодишния бюджет в инструмент за незабавни случаи, посредством който ще се обезпечи жизненоважно здравно съоръжение и увеличението на тестването.

По време на тази рецесия не могат да се позволяват половинчати ограничения. И това ще е по този начин и през идващите години, до момента в който се опитваме да извадим стопанските системи си от рецесията. За тази цел ще ни бъдат нужни големи вложения по сходство на проекта " Маршал " за Европа. В основата на това следва да бъде един нов мощен бюджет на Европейски Съюз. Преимуществата са явни: бюджетът на Европейски Съюз е потвърден инструмент за взаимност и рационализация. За седемте години, за които е очакван, той основава сигурност за вложителите и надеждност за всички участващи страни.

Но както светът наподобява доста друг от няколко седмици насам, по този начин и

 

бюджетът би трябвало да претърпи промени.

 

Това е решаващият интервал, когато отслабените от сегашната рецесия стопански системи ще би трябвало да рестартират и да задвижат отначало нашия неповторим вътрешен пазар.

Милиардите и трилионите, които се влагат през днешния ден, с цел да се предотврати по-голямо злополучие, са инвестиция в бъдещето ни и ще се отразят и на идващите генерации. Поради това средствата от идващия ни бюджет би трябвало да бъдат вложени по образован и резистентен метод. Те би трябвало да ни оказват помощ да съхраним това, което ни е скъпо, и да обновим чувството за принадлежност измежду европейските народи.

От решаващо значение е тези средства да са инвестиция в нашето бъдеще, да вземем за пример в новаторски проучвания, цифрова инфраструктура, чиста сила, умна кръгова стопанска система и транспортни системи на бъдещето. С дейности от естеството на проекта " Маршал " ще помогнем за построяването на една по-съвременна, устойчива и постоянна Европа. Това е съюзът, който имам вяра, че може да излезе от тази рецесия — както е съумял да излезе от всяка друга рецесия в нашата история.

Това голямо изпитание,

 

тази нова Европа има потребност най-много от хората, които желаят общо бъдеще,

 

в което си оказваме помощ взаимно.

Това, което виждам в Европа през днешния ден, демонстрира верния път и ме изпълва с горделивост. Бъдещето на Европа — това са полските лекари, които отиват в Италия. Това са чехите, които изпращат 10 000 маски в Испания и другаде. Това са самолетите, които транспортират заболели хора от Северна Италия в Източна Германия, или влаковете, които транспортират хора през границите, с цел да бъдат лекувани в свободните кревати в интензивните отделения. Това са българите, които изпращат защитни средства на австрийците, и австрийците, които изпращат маски в Италия. Първият общ европейски ресурс от здравно съоръжение, състоящ се от респиратори и комплекти за проби, закупени дружно от съвсем всяка страна, от Румъния до Португалия, ще бъде изпратен в Испания, Италия и другаде. Силата и солидарността на този съюз беше почувствана и от хилядите европейци, които бяха блокирани във Виетнам, Южна Африка или Аржентина, и бяха превозени със аероплан до родните си страни с общи европейски полети.

С всеки един от тези актове на взаимност Европа възстановява лека-полека силата си. Убедена съм, че не след дълго в Европа ще се надигнем още веднъж на краката си. Заедно.

 

* Статията е предоставена особено за вестник " Сега ". Заглавието е на редакцията.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР